VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mělnické muzeum se loučilo s Joulupukkim

Mělník – Do dalekého Finska zavedla v sobotním odpoledni návštěvníky mělnického regionálního muzea prohlídka výstavy Advent a Vánoce v zemi Joulupukkiho, kterou komentářem provázel muzejní historik Lukáš Snopek.

10.1.2016
SDÍLEJ:

Výstava věnovaná finským Vánocům v mělnickém muzeu.Foto: Deník/Petra Špitálská

Návštěvníci, kterých přišlo pětadvacet, měli poslední příležitost se s výstavou seznámit. Včera totiž skončila. „Podle církevního kalendáře vánoční čas skutečně končí až v neděli, ve Finsku pokračuje dokonce ještě další tři dny, až do svátku svatého Knuta," vysvětlil Lukáš Snopek návštěvníkům.

Finsko jim obsáhle představil z geografického i historického pohledu. Věnoval se i vánočnímu času, který je podobný jako v Česku.

Zdobí se tam stromečky, ovšem výhradně smrčky, na některých z nich jsou přitom kromě řetězů a ozdob také malé státní vlajky. A pod nimi dárky. „Jeden vánoční zvyk mají Finové navíc, nedokážou si představit Štědrý den bez vánočního saunování," připomněl Lukáš Snopek.

O dárky si finské děti píší Santa Clausovi. Jejich dopisy putují do vesničky u finského Ravaniemi, které je nejblíž hoře Korvatunturi. Za posledních pětadvacet let tam dorazilo deset milionů obálek z celého světa, nejvíce z Japonska, Velké Británie a Polska. A každé z dětí dostane odpověď!

V minulosti nosil finským dětem vánoční dárky Joulupukki, tedy vánoční kozel, za kterého se dosud v některých rodinách s malými dětmi muži převlékají. Děti z dobráckého a štědrého vánočního kozla strach nemají.

Na Štědrý večer se stoly ve finských domácnostech prohýbají pod mnoha svátečními dobrotami, scházet tam nesmí například pečená šunka, baltské sledě na různé způsoby, lososi, klobásy, jídla z mrkve, houbový salát s citronem nebo brusinková pěna jako dezert. Pije se vánoční pivečko a glögi, kořeněný nápoj ze svařeného červeného vína a šťávy z černého rybízu, s rozinkami, mandlemi a skořicí.

Finská vánoční zapékaná mrkev
Potřebujeme: 1,5 dcl rýžové kaše, 0,5 litru mléka, 0,5 litru vody, 0,5 kg mrkve, 2 vejce, 1,5 lžičky soli, 1 – 2 lžíce cukru, čtvrt lžičky muškátového oříšku, špetka bílého pepře, kousek másla.
Příprava: Uvaříme rýži na kaši, přidáme mléko, nastrouhané mrkve, vejce,cukr a koření. Směs nalijeme do máslem vymazané zapékací misky a na povrch vložíme několik menších kousků másla. Pečeme na 175 stupňů šedesát až devadesát minut.

Autor: Petra Špitálská

10.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kralupští hokejisté Jan Háva a Robin Student.

Město Kralupy ocenilo hokejové hrdiny za záchranu života

Skládka odpadu. Ilustrační foto.

Kraj chystá setkání se starosty. Budou velkým tématem odpady?

K vážné nehodě se hasiči museli přímo prodírat

Střední Čechy – Těžká dopravní nehoda na Pražském okruhu u Jesenice nejenom zkomplikovala provoz na této dálniční komunikaci, ale také přinesla vážné problémy hasičům. Ve čtvrtek to připomněl Petr Svoboda z centrály středočeských hasičů, jenž současně upozornil na dlouhodobou potíž: zvláště na dálnicích se řidiči nechovají tak, jak by měli. Pokud dojde k maléru a oni přijíždějí ke koloně, postaví se tak, jak dorazili. A pěkně auto na auto, takže manévrovat je pak složité. 

Jedna z klíčových bitev. K soutoku míří Oceláři

Mělník – Končí sranda a možnost poměřit se v klidu s absolutní českou špičkou. Teď totiž začíná ten pravý boj! Futsalisté Olympiku před sebou mají v nejvyšší české soutěži sérii pěti zápasů, které hodně napoví tomu, zda si klub do další sezony zajistí místenku v lize. Začíná se už zítra, dorazí Třinec.

Stanou se rytířské forbíny novou tradicí?

Mělník /FOTOGALERIE/ - Skupina historického šermu Rytíři Mělničtí vznikla před sedmi lety. Zakládající členy nespojovala jen společná rodina, láska k historickému šermu, ale i hluboký vztah ke královskému věnnému městu Mělník. Jsou oblíbenými hosty mnoha zdejších projektů a každoročně se účastní Bitvy na Mělníku, Mělnického koštu a pravidelně působí na scéně Mělnického vinobraní.

Kam na Mělnicku za zábavou? Vyberte si!

Mělnicko - Přinášíme vám přehled kulturních událostí v regionu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT