Pro některé z místních obyvatel možná nepůjde o novinku a prezentované informace jim budou povědomé: mohli je vidět už jinde. Ano, výstava je putovní – a během uplynulých dvou let si ji v českých a moravských městech prohlédlo již přes milion lidí. V Mělníku to bude možné do 28. dubna. Velkoformátová výstava věnovaná celosvětovému příběhu vody, která nyní doputovala do města na soutoku Labe s Vltavou, představuje význam vody od souvislostí náboženských přes ekonomické, fyzikálně-technické až po krajinné, ekologické, historické či politické, sdělil Deníku regionální manažer komunikace Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy Ota Schnepp.

Co však ten má s výstavou o vodě společného? Firma, která šetření s pitnou vodou označuje za jednu z ekologických priorit – s tím, že její spotřebu loni ve svých elektrárnách snížila o 11 procent a za posledních dvacet let dokonce o 65 procent – je jejím generálním partnerem. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš se však nejen chlubí úsporami. Vodu vyzdvihuje i jako cenný zdroj ekologické elektřiny (který je navíc schopný přispět k hladkému chodu celé energetické soustavy; třeba snadným zapojením v době špiček). „České země patří v historii využívání vody pro výrobu elektřiny mezi průkopníky a technologické lídry – ostatně Kaplanovy turbíny dnes najdete ve vodních elektrárnách po celém světě,“ upozornil Beneš, že je nač navazovat.

Zoo v pondělí opět otevře svoje brány, těšit se na vás budou třeba lvi nebo medvědi.
VIDEO, FOTOGALERIE: Chlebská Zoo v pondělí otevírá, láká do lvince i na medvědy

Také starosta města Ctirad Mikeš (Mé město) se ohlíží do minulosti. „Voda zde vždy byla, je a bude jednou z nejvýznamnějších součástí nejen kulturního života, ale také důležitou komoditou pro cestovní ruch a lodní dopravu,“ nabídl mělnický pohled. „Výstava pod širým nebem je navíc v dnešní době i jednou z mála možností kulturního vyžití v našem městě,“ ocenil správné načasování. Vybízí však také k hlubším úvahám: „Věřím, že si lidé najdou cestu na náměstí nejen za krásnými fotografiemi, ale i poučením – a alespoň zamyšlením nad něčím, co opravdu všichni bereme jako běžnou věc. Vůbec si při tom neuvědomujeme, že jednou může být vše jinak; voda prostě z kohoutku nepoteče…“

Obdobně hovoří i prorektor Univerzity Karlovy Miroslav Bárta, kurátor a spoluautor výstavy: přestože problém jejího nedostatku si u nás většina lidí ani nepřipouští, lidská existence je na vodě závislá. Zdůrazňuje, že voda není tématem politiků, organizací ani zájmových skupin: je součástí života nás všech. „Výstava Voda a civilizace nemůže změnit svět. Může ale každého z nás inspirovat k tomu, aby o vodě skutečně přemýšlel a v rámci svých možností pro ni něco dělal. Můžeme přitom udělat mnohé – změnit naše chování, budovat, ne ničit. Je to na každém z nás,“ upozornil, že změna současných trendů, jež podle dostupných vědeckých dat vedou k vzestupu hladin moří a oceánů s hrozbou zániku částí států, začíná u každého jednotlivce. „Scénáře píšeme společně,“ zdůrazňuje Bárta.

Praskliny ve vozovce a výtluky v úseku silnice I/16 mezi Mělnickým Vtelnem a Vysokou Libní.
Jízdu mezi Mělníkem a Mladou Boleslaví zpomalí kličkování přes protisměr

Panely výstavy, které jsou za tmy nasvícené, představují například prameny Amazonky, výzkum chování velryb a delfínů i záběry vody v různých skupenstvích – nebo ničivou povodeň v Praze v roce 2002. Nechybí však ani panel věnovaný městu Mělník. „Návštěvníci uvidí historické snímky vývoje krajiny v okolí soutoku, ale také aktuální fotografie z mělnické náplavky z loňského roku,“ nabízí Schnepp speciální lákadlo pro místní.