Nově vzniklé divadelní ochotnické sdružení tělocvičné jednoty Sokol hrálo od 1876 v sále a na zahradě restaurace Beseda, kam také v roce 1881 koupili dekorace a kulisy ze zrušeného pražského Švestkova divadla. Ovšem kapacita sálu nestačila na zvýšený zájem diváků divadelních představení. Tehdy také vznikl záměr postavit důstojný a kapacitně vyhovující kulturní stánek na Mělníku. To se ale podařilo až po dlouhých 60 letech v roce 1936, kdy byl postaven Masarykův kulturní dům.

Koncem 20. let 20. století byl objekt rozšířen a přestavěn ve funkcionalistickém stylu. Přestavbu a přístavbu tehdy prováděla mělnická stavební firma Václava Nového. Majitelem a hoteliérem byl František Truksa (který dříve vlastnil i vedlejší hostinec U Hamburku), člen Sokola a několika zájmových spolků.

K restauraci patřil velký společenský sál, kde se pořádaly bály, plesy a hrálo se také ochotnické divadlo. Z oken restaurace i sálu byl krásný výhled na Aušperk a polabskou krajinu. V dnešní době díky přebujelé vegetaci na přilehlých pozemcích je výhled do hradby stromů.

Restaurace Beseda byla v 50. letech znárodněna a připadla n.p. Restaurace a jídelny (RAJ). Budova nebyla udržována a někdejší ohlas restaurace stále upadal. Střídal se personál kuchyně i obsluhy. V 80. letech 20. století zde byla provozována školní jídelna pro Základní školu v Jungmannových sadech. V zadním traktu objektu v uličce Na Aušperku sídlilo OBVD (Okresní bytové výstavbové družstvo).

Původní funkcionalistický vzhled objektu vzal za své nevhodnými stavebními úpravami a přístavbami.

Po roce 1990 se zde střídali různí majitelé a nájemci (byla zde prodejna nábytku), v současné době je zde herna. Fasády objektu nejsou opět po mnoho let udržovány a jsou v neutěšeném stavu. (lojk)

Ilustrační foto.
Labe arénu čeká nabitý rok
Podchod ze Sokolské ulice ústící na Palackého náměstí.
V centru Kralup se chystají další stavební práce