Židovský hřbitov, který patří mezi největší ve středních Čechách, se nachází v areálu firmy, kde sídlí i pekařství. A právě tam si zatím mohou návštěvníci klíče od místa posledního odpočinku mělnických židů, půjčit.

Podle mělnického starosty Ctirada Mikeše se město chce ucházet na o dotaci z Norských fondů, se kterou už by dokázalo nechat opravit zeď, postavit plot a především restaurovat všechny náhrobky. Jde o nákladný záměr za nejméně čtyři miliony korun, na který v městské kase stále nezbývají peníze.

„V polovině letošního června bychom už měli mít na stole všechny nezbytné podklady, abychom o dotaci mohli žádat," připomněl mělnický starosta.

Až by pak hřbitov opustili zedníci a restaurátoři, byl by po letech opět přístupný návštěvníkům.

Mělnický židovský hřbitov byl založen v roce 1878. Poslední obřad se tam odehrál v polovině druhé světové války.

Mezi lidmi, kteří jsou tam pohřbeni, je například bývalý školní inspektor Emanuel Mendl, rabín Adolf Polák nebo primář nemocnice Samuel Treulich. Nachází se tam i náhrobek se jménem právníka Emanuela Kantora, který zemřel v Santiagu de Chile v roce 1987.

V někdejší obřadní síni, která je od padesátých let minulého století soukromým majetkem, je v současné době právě pekárna a byt.