Současný starosta města Ctirad Mikeš z volebního seskupení Mé město uvedl, že bude znovu kandidovat. „Původně jsem to sice neměl v úmyslu, ale důvodem je, že se na mě obrátilo mnoho občanů a žádali mě, abych šel ještě jednou do komunálních voleb,“ vysvětlil Mikeš.

Současný starosta bude stejně jako v roce 2014 jedničkou na kandidátce Mé město. „Volební seskupení bude kandidovat jako skupina zcela nezávislých občanů, která není propojena s jakoukoli politickou stranou,“ vysvětlil Ctirad Mikeš.

Základními prioritami budou revitalizace náměstí Karla IV. včetně vyřešení domu energetiků a domu služeb v letech 2019 – 2021. „Dalšími důležitými tématy jsou zahájení výstavby kanalizace ve Vehlovicích, dokončení druhé etapy protipovodňových opatření v příštím roce nebo například rekonstrukce a přestavba požární zbrojnice a rodinného centra na Chloumku,“ uvedl současný starosta.

Mé město se ovšem bude zabývat i rekonstrukcí a modernizací krytého bazénu, zahájení výstavby multifunkčního sportovního areálu Na Podolí nebo například rekonstrukcí zimního stadionu včetně výstavby nové tréninkové haly. Palčivým tématem pro místní občany, kterému se Mé město chce věnovat je zajištění dětské pohotovosti. Podle Ctirada Mikeše je volební program hotový už z devadesáti procent.

Zubři se na milovické pastvině už zabydleli.
V rezervaci se narodilo první letošní mládě zubra

I druhý místostarosta města Petr Volf z politického uskupení Mělničané bude znovu kandidovat. „Je slušné pokusit se dokončit rozjeté projekty, plánované investice a další záměry,“ potvrdil Volf s tím, že zůstává lídrem Mělničanů i nadále. „Prioritní témata se stále opakují. Rozvoj kultury, sportu a destinačního managementu, demolice VVS s následnou revitalizací náměstí Karla IV. a dostavba nové školky, respektive zvyšování kvality občanské vybavenosti,“ vysvětlil Volf s tím, že dalším zájmem Mělničanů bude i dokončení obchvatu města podle železničního koridoru nebo digitalizace samosprávy. Volební program ještě není zcela hotový a stále je ve fázi pilování.

Kandidovat bude znovu i další mělnický zastupitel Rudolf Fidler za KSČM. „Cítím podporu od lidí kolem sebe i jiných občanů města. To u mě rozhodlo,“ prozradil Fidler. Podle něj ovšem zatím není definitivně rozhodnuto, kdo bude v Mělníku lídrem strany za komunisty. „Ale s největší pravděpodobností to budu já,“ přiznal. Priorit bude podle jeho slov dost. Například dotáhnout a schválit územní plán, zlepšit dopravu ve městě a vyřešit co dál s budovou VVS (HOLD Amerika). „Chtěli bychom zároveň přispívat na školní obědy rodičům dětí,“ dodal Rudolf Fidler. Volební program teprve ovšem připravují.

Zastupitel Zbyněk Šnajdr je jediným zástupcem ANO 2011. I on se bude znovu ucházet o post ve vedení města. „Kandidovat budu znovu, a to z důvodu, že bych byl rád ve vedení města a mohl dotáhnout své cíle ohledně města. Stále je co zlepšovat,“ uvedl Šnajdr s tím, že na pozici jedničky za ANO 2011 je doporučen on. „Ještě to tedy musí formálně projít krajským sněmem, který se uskuteční zítra a následně to musí potvrdit centrála,“ řekl. Témata, kterým by se chtěli věnovat, uveřejní brzy ve svém volebním programu.

Současný první místostarosta Milan Schweigstill bude lídrem kandidátky nezávislých osobností nazvané Máme rádi Mělník. Ze stejného týmu je nyní v zastupitelstvu i Alena Herinková, která kandidaturu zatím zvažuje. „Uvažuji o tom, ráda bych pokračovala v započaté práci,“ říká Herinková s tím, že budou i nadále pokračovat v práci, kterou vystihuje i motto jejich uskupení. „Máme rádi Mělník je iniciativa týmu aktivních lidí, kterým záleží na současnosti a budoucnosti života v našem městě. Když budu konkrétnější, určitě velký kus práce dokázal náš lídr Milan Schweigstill v oblasti dopravy. A navíc propojení s Pražskou integrovanou dopravou se stále rozvíjí a reaguje na aktuální potřeby občanů,“ dodala Herinková.

Vlk. Ilustrační foto
Sražený vlk nebyl z Máchova kraje, ale z Polska

Současné zastupitelstvo města Mělníka
Mé město – Ctirad Mikeš, Vilém Kraus, Martin Klihavec, Martin Legner, Stanislav Kotek, Jiřina Liptáková, Patrik Suchý, Jiří Kašparec, Stanislav Barda
ODS – Rudolf Kraj
Mělničané – Petr Volf
KSČM – Rudolf Fidler, Robert Šlégl
ČSSD – Petr Kowanda, Petr Patera
ANO 2011 – Zbyněk Šnajdr
Máme rádi Mělník – Milan Schweigstill, Ondřej Tichota, Alena Herinková, Ilona Němcová

Sokolský slet, ilustrační foto.
Ochutnávku XVI. všesokolského sletu uvidíte v neděli v Brandýse