Nové stojany se objeví například u právě rekonstruovaného autobusového terminálu, kde by měly být práce hotové do konce roku.
Možnosti, kam odložit bicykly, se rozšiřují i podél cyklostezky Kostelec nad Labem – Mělník, otevřené před prázdninami. V návaznosti na budování Labské cyklostezky navíc začala loni na podzim dostavba úseku od Kel do Mělníka. Trasa pokračuje od areálu bývalé čističky odpadních vod k ulici Na Hadíku, kde naváže městská stezka.

Vedení trasy plynule navazuje na značené cyklotrasy ve městě a propojuje důležité body, například školy, nemocnici, autobusový terminál a vlakové nádraží, kam už stojany přibyly a další mají následovat.

I přes rozrůstající počet stojanů na kola však mělnický místostarosta přiznává, že jejich množství stále není optimální. „Dalo by se jich do města dát víc, ale umístit je do historického centra není úplně jednoduché. Stojany se spíš objevují na dopravních uzlech,“ připomněl Petr Volf.

Ilustrační foto.
Nakažené koronavirem přesunulo družstvo z Čečelic do Kel. Místním se to nelíbí

Potřeba dalších stojanů narůstá s přibýváním cyklistů ve městě. Tento trend trvá už léta, přesněji od otevření části mezinárodní cyklostezky Praha – Drážďany, které do města přivádí řadu německých turistů.

V Kralupech nad Vltavou lze umístit kola například do stojanů před radnicí. „Tyto služby pro občany jsou rozhodně vítané. Zvláště, když se ve městě modernizuje centrum a další ulice. Asi by nebylo od věci, aby přibyly další stojany na kola,“ uvedl mluvčí kralupské radnice Aleš Levý s tím, že žádné podněty od občanů k tomuto kroku ovšem zatím nezaznamenal. „Když tu bude nějaká iniciativa směrem od občanů, vedení města to určitě podpoří,“ dodal Levý.

Úložné prostory pro kola by měl nabídnout i plánovaný parkovací dům, který se má nacházet u vlakového nádraží. Tamní prostory by měly být pod dohlížecím systémem městských strážníků a sloužit především místním cyklistům.

O vzniku nových stání pro kola v rámci budování nových staveb uvažují také Neratovice. Stojany by se měly objevit například u parkovacího domu nebo polikliniky. „Klasické stojany se navíc v minulosti dělaly na vlakovém nádraží,“ připomněl neratovický starosta Roman Kroužecký.

Ilustrační foto.
Kokořínsko se zapojí do integrované dopravy

Kde všude přibudou stojany a úložné prostory pro kola:
Mělník:
- V současnosti rekonstruovaný autobusový terminál
- Podél cyklostezky Kostelec nad Labem – Mělník
- Vlakové nádraží

Kralupy nad Vltavou:
- Parkovací dům u vlakového nádraží

Neratovice:
- Parkovací dům
- Poliklinika
- Další nové stavby