Výhodou jsou jehličnany, které tam přímo rostou. Na mnoha místech jsou ale odkázáni na dovezené stromy, které musí radnice koupit.

Mělník už patnáct let vánoční strom nekupoval. Vysoké jehličnany radnici už dlouho před vánočními svátky nabízejí majitelé pozemků nebo lesů jako dárky.

Podle místostarosty Petra Volfa bude tentokrát náměstí Míru zdobit dvanáct metrů vysoký smrk. „Stejně jako loňský smrk stříbrný, tentokrát ale jde o smrk ztepilý," připomněl Petr Volf.

Město má podle něho každý rok více nabídek, z nichž volí nejhezčí strom. A zaplatí náklady za jeho pokácení.

To je pravděpodobně hlavní motivací pro majitele jehličnanů. Stromu, s jehož kácením počítají, se totiž zbaví bezplatně.

Ušetří nejméně pět tisíc korun. To je podle mělnického specialisty na rizikové kácení stromů Jana Buriana odhadovaná cena za pokácení desetimetrového jehličnanu.

Zbavit se starostí s kácením velkých jehličnanů se chce i většina dárců, kteří se obracejí na kralupskou radnici. Každý rok jich je nejméně pět. Potvrdila to asistentka starosty Lenka Císlerová, podle níž některé ze stromů rostou opravdu 
v téměř nedostupných místech.

„V devadesáti procentech jde o stromy v rizikových místech, jejichž kácení by bylo velmi náročné a nákladné. Město to vždycky dělá pomocí velkého jeřábu a nákladního automobilu, který strom odveze na místo," připomněla úřednice.

Na kralupském Palackého náměstí stojí od včerejšího dne dvanáctimetrový stříbrný smrk, který město získalo od jednoho z místních obyvatel.

„Strom nám daroval pán, který jej zasadil před pětatřiceti lety, když se mu narodila dcera. Líbil se nám ještě jeden strom, ale s jeho majiteli jsme se domluvili, že ho na zahradě nechají růst ještě do příštích Vánoc," poznamenala Lenka Císlerová.

Peníze v rozpočtu kvůli pořízení vánočnímu stromu nemusí hledat ani v Neratovicích. Ne že by se jim majitelé vhodných jehličnanů sami hlásili, na náměstí však už léta rostou dva stromy, které se na začátku adventu rozzáří vánočními světly.