Města na Mělnicku mají mezi svými dlužníky desítky milionů korun. Počty neplatičů se přitom rok od roku zvyšují. Své o tom vědí 
v Neratovicích, kde by v případě uhrazení všech dluhů přibylo do městské pokladny dokonce šestatřicet milionů korun!

Podle vedoucí neratovického finančního odboru Marcely Melicharové dluží lidé šestnáct milionů na místních poplatcích a dvacet milionů na nájemném.

„Výrazně rostou pohledávky za neuhrazené pokuty z dopravy," uvedla vedoucí odboru a dodala, že na jednoho občana evidují nejvyšší dluh převyšující dvě stě tisíc korun, a to na nájemném.

V Mělníku jsou v současné době skoro čtyři tisíce lidí, kteří nezaplatili poplatek za psa, svoz odpad nebo nájemné. Mělnická radnice má podle mluvčí města Heleny Vavřinové mezi dlužníky zhruba dvacet milionů korun. Nejvyšší sumy pocházejí z neuhrazených pokut, nezaplaceného nájemného v nebytových prostorech a poplatků za psy i svoz komunálního odpadu.

S placením místních poplatků mají problém i v Kralupech nad Vltavou. „V této kolonce evidujeme pohledávku převyšující šest milionů korun," přiblížila mluvčí radnice Lenka Moravcová, podle níž jen za loňský rok lidé na poplatcích dluží milion korun. Situace s dlužníky by se ovšem měla brzy zlepšit. Město totiž definitivně zrušilo poplatky za svoz komunálního odpadu, na němž místní lidé dluží nejvíce.

Všechna tři největší města regionu využívají služeb soudních exekutorů. Lidem ale nabízejí i splátkové kalendáře, které jsou v mnoha případech využívány.