Odpůrcům se ovšem stávající návrh nelíbí a chtěli by pokračovat v původním územním plánu, který vznikl ještě v minulém století. Podle starosty města Mělníka Ctirada Mikeše to ale není možné. „Od roku 1998 v něm bylo provedeno 156 změn a ve své podstatě tak ztratil původní koncept smysl," vysvětlil.

Mělník má ale uvnitř města dostatek ploch, které je možné zastavět.

Není tak nutné rozvíjet se směrem ven z města. Podle starosty jsou navíc argumenty odpůrců chabé. „Vyzval jsem odpůrce, aby prostřednictvím opozičních zastupitelů sdělili, jakou chtějí změnu zadání."

Ilustrační foto
Restaurace se připravují na zákaz kouření. Úbytku zákazníků se nebojí

Původní návrh nového územního plánu někteří občané kritizovali, protože podle nich příliš limitoval výstavbu. Původní změna zadání byla jednoznačná: obnovit pro město výhodné vinice. „Je to kulturní dědictví Mělníka. Město stojí a padá na vinohradech," řekl starosta s tím, že druhé zadání bylo chránit zemědělskou půdu. „Tam, kde jsou půdy s vysokou bonitou, je zločin je zastavovat," připomněl starosta.

Město by díky novému plánu mohlo získat i více zeleně. Mohly by vzniknout koridory, aby mohl občan městem procházet zelenou částí.

Už v loňském roce ale zastupitelstvo pozastavilo práce na novém územním plánu. V lednu letošního roku potom byli zastupitelé požádání, aby bylo zadání znovu doplněné.

Mšenští školáci vyzpovídali pamětníky.
Mladí redaktoři finišují. Natočili reportáže a chystají prezentaci sousedů

Radnice nechce podle místostarosty Milana Schweigstilla nic vyvlastňovat a s každým majitelem bude jednat. „Pokud došlo k tomu, že už jsou na pozemcích nějaké investice, tak je téměř jasné, že zůstanou zastavitelné i v novém územním plánu," uvedl.

„Nemůže to být na úkor občanů," doplnil starosta Ctirad Mikeš.

Pokud je ale pozemkem například pole, může se stát nezastavitelnou plochou. „Tím nezpůsobujeme majitelům žádnou škodu," poznamenal místostarosta s tím, že současná společnost neřeší dostatečně hodnotu zemědělské půdy a nechává ji zastavovat průmyslovými stavbami.

Město nakonec řešilo situaci architektonickou soutěží.

„Byla vybrána společnost City Upgrade, která předloží návrh, a potom o tom budeme diskutovat s občany. Město by mělo být drženo v nějakém konceptu, to je ta základní myšlenka," vysvětlil Mikeš a dodal, že kdyby město vyhovělo všem, nemusí žádný územní plán existovat.

Masarykův kulturní dům v Mělníku.
Na rekonstrukci kulturního domu padne dalších osm milionů