Jiří Guttenberg z mělnického oddělení služeb, správy a údržby komunikací je podle svých slov přesvědčen o tom, že novela zákona může v praxi s likvidací autovraků opravdu pomoct. „Spousta aut má jen propadlou technickou a dříve je nebylo možné prohlásit za vrak, jelikož vypadala docela solidně. Navíc se taková vozidla špatně odhalují,“ popsal Guttenberg a zdůraznil, že když auto vypadá dobře a nikdo na něj neupozorní, není v silách městské policie ani oddělení služeb, aby situaci lépe uhlídaly. „Chtěl bych požádat o spolupráci občany, protože ti nejlépe vidí, když někde stojí nějaké auto dlouho,“ dodal Guttenberg.

Podle mělnického místostarosty Milana Schweigstilla ovšem obyvatelé již teď nahlašují městu a policii autovraků spoustu.

Mělnické Regionální muzeum.
Koronavirus již vchází do dějin. Muzeum sbírá artefakty

K novele zákona o pozemních komunikacích chová ale skeptičtější pohled František Hrdlička, zástupce velitele neratovické městské policie. „Myslím si, že malým městům novela nepomůže, bude je spíš zatěžovat. Vozidlo by totiž v případě, že majitel vozidla nezareaguje do dvou měsíců na výzvu, mělo správně být umístěno na hlídané parkoviště,“ podotkl Hrdlička a připomněl, že Neratovice odtahovou službu ani hlídané parkoviště nemají. Ale autovraků prý poslední dobou přibývá.

V Kralupech nad Vltavou podle ředitele městské policie Ladislava Vovse málokdy nastane situace, kdy by bylo potřeba k označení vozu za autovrak zákon o pozemních komunikacích vůbec využít. Většinou se totiž prý problém vyřeší jednáním s majiteli. „Poté, co majitele poučíme, jaké negativní dopady může mít přetrvání jejich vozidel na místě, si ve většině případů auto odstraní sami,“ popsal Ladislav Voves.

Za posledních dva a půl roku bylo v Kralupech nad Vltavou řešeno městskou policií celkově 73 autovraků, z nichž 48 si jejich vlastníci odstranili sami na vlastní náklady. Dalších 19 vraků bylo odstraněno technickými službami města, přičemž jsou náklady při této variantě vymáhány od posledního vlastníka auta, jenž je uveden v registru motorových vozidel. U zbylých šesti případů nyní probíhá řízení.

Sochařské sympozium v Liběchově na počest sochaře Václava Levého trvalo tři týdny.
Krásné pískovcové sochy vznikly za tři týdny

Jiří Štraub