Podle Tomáš Grohmana, který zastupuje pořadatele v Neratovicích a Kostelci nad Labem, bylo při posledním setkání před čtrnácti lety v Neratovicích ubytováno asi dvanáct set hostů. Prahu tehdy navštívilo osmdesát tisíc mladých poutníků. Tentokrát počítají pořadatelé s dvaceti až třiceti tisíci lidmi z celé Evropy i dalších kontinentů.

Po letech v Praze 

Komunita Taizé pořádá ve francouzské vesničce, která nese shodný název, týdenní setkání pro mladé lidi z celého světa. Od konce sedmdesátých let minulého století přitom pořádá setkání mládeže v některém z velkých evropských měst. „Setkání v Praze na konci letošního roku není pouze nějakou pětidenní akcí, je to další etapa na pouti důvěry na zemi, kde budeme sdílet víru, naději a otázky zabývající se tím, co je důležité pro mladé lidi po celé Evropě," připomněl Tomáš Grohman.

Bez hranic

Pouť důvěry podle něho není zdaleka jen pro věřící, ale pro každého, koho oslovuje prostá důvěra mezi lidmi bez hranic náboženského vyznání a tradic.

„Možná to zní příliš vznešeně, ale když jsme s manželkou, tehdy ještě budoucí, před lety navštívili několik evropských měst na této pouti důvěry, zakoušeli jsme úžasné sblížení s lidmi z jiného národa, kteří nám otevřeli své domovy a na několik dní nás přijali do rodiny, strhující sílu společné modlitby a krásu jednoduchých zpěvů. V tramvaji jsme zpívali s lidmi, které jsme v životě neviděli, a přesto nás něco spojovalo. Proto jsem se i nyní zapojil do organizování tohoto setkání v našem městě, které je, jak věřím, výjimečnou příležitostí pro každého zažít letošní silvestr tak trochu jinak," doplnil Tomáš Grohman.

Prosté ubytování 

Součástí pouti důvěry se mohou stát i hostitelé tím, že otevřou své domovy a poskytnou prosté ubytování. „Prosté znamená třeba jen kousek místa na zemi a jednoduchou snídani. Mladí poutníci budou vybaveni karimatkami a spacáky, a kromě snídaně mají jídlo zajištěné," připomněl Tomáš Grohman. Další podrobnosti najdou zájemci na www.taizepraha.cz.

O komunitě Taizé

Vše začalo za války, kdy věřící mladý muž začal v malé francouzské vesničce Taizé ukrývat uprchlé židy a jiné válečné utečence. Bratr Roger záhy založil malou komunitu věřících mužů, kteří pomáhali lidem v nouzi. Ujímali se dětí, které ve válce přišly o rodiče, přijímali německé válečné zajatce z nedalekého tábora. Vznikla komunita lidí různých křesťanských vyznání a národností. Komunitu Taizé dnes tvoří více než sto bratří pocházejících z asi třiceti různých národů, katolíků i různých protestantských vyznání. Komunita Taizé je podobenstvím společenství, které chce, aby jeho život byl znamením smíření mezi rozdělenými křesťany a odloučenými národy. Bratři komunity žijí výhradně ze své práce; nepřijímají žádné dary. Stejně tak osobní dědictví nepřijímají pro sebe, ale komunita je dává na pomoc nejchudším lidem. Někteří bratři žijí v nejchudších částech světa v Asii, Africe a Jižní Americe bok po boku s trpícími lidmi, aby tam byli svědky pokoje. Tyto skupinky bratrů sdílejí životní podmínky s lidmi, kteří žijí v jejich okolí. Snaží se zpřítomňovat lásku mezi těmi nejubožejšími, dětmi ulice, vězni, umírajícími, lidmi opuštěnými nebo zraněnými rozbitými vztahy.