S počítačovou grafikou se podle ředitele školy Čeňka Hlavatého setkali poprvé před třemi týdny.

"Ze své oskenované kresby dokázali prostřednictvím počítače vytvořit mnohem lepší kresbu, která má výraz a ohromné emoce. Tvořili spolužáka, sebe sama, paní učitelky, pana učitele a Jana Ámose Komenského. Za dvacet minut byli schopni udělat pět mnohem zajímavějších návrhů, než kresbu, na které pracovali čtyři hodiny,“ konstatoval ředitel školy, podle něhož se prostřednictvím jednoduché počítačové grafiky stírá hranice mezi tím, co je děláno lidskou rukou, myší a co je náhoda.

Díla dětí pak nechali učitelé vytisknout ve větším formátu a poslali jako část prací na mezinárodní soutěž do Lidic.

„V počítačové grafice chceme pokračovat, protože je to jedna z možností, jak z kresby žáků ve věku od deseti do čtrnácti let vytěžit maximum. A to právě pomocí počítače, který se stal běžnou součástí jejich života. Jde stejně o jejich práci, protože nestahují cizí obrázky, ale pracují s vlastními kresbou, kterou přenesou do počítače a dál s ní pracují. Jsou to nové obzory, kterými chceme jít.“

Ve mšenské umělecké škole budou žáci se svými učiteli rozvíjet práci s digitální i klasickou fotografií.

„V poslední době jsme investovali pětadvacet tisíc do vybavení fotoateliéru, kde se žáci setkají se třemi vzory pozadí, zábleskovými světly a dalším zařízením. Nejprve se budeme věnovat digitální fotografii, až pak se dostaneme na klasickou. V poslední době je totiž složité sehnat kvalitní materiál, protože prodejny s vybavením na klasickou fotografii v podstatě zmizely. Budeme muset kontaktovat přímo výrobce v Hradci Králové,“ přiblížil Čeněk Hlavatý.

Děti z mšenské umělecké školy se vrhnou i na počítačovou úpravu fotografií, které vytvoří. Zatím si vystačí s jedním notebookem, který dříve sloužil učitelům. „Pro žáky, které to bude bavit a půjde jim to, pak uspořádáme víkendový seminář,“ slíbil ředitel školy a dodal, že veškeré úpravy v počítači praktikují na programech, které jsou zdarma ke stažení, aby je žáci měli dostupné i doma. ⋌(jir)