Za pediatra Jana Němečka, který na sklonku předminulého roku po dvaadvaceti letech opustil své ordinace ve Mšeně, Nebuželích, Mělnickém Vtelně a Liběchově, totiž stále není náhrada.

Mšenský starosta Martin Mach uvedl, že už od chvíle, kdy se o ukončení praxe dětského lékaře dozvěděl, zahájil jednání s dalšími pediatry. Zatím ovšem bez úspěchu. 
O lékaře přitom usilují i starostové ostatních obcí, kde Jan Němeček působil.

„Vzhledem k tomu, že jednání s jednotlivými lékaři pro děti a dorost i několika nemocnicemi nepřineslo pozitivní výsledek, s mnoha obcemi jsme připravili dopis, 
v němž se s žádostí o pomoc obracíme na našeho senátora Jiřího Voseckého. Podle nás už jsme totiž vyčerpali všechny možnosti, které jsme měli," konstatoval starosta Mšena a dodal, že se pod dopis vedle něho a starostky města Liběchova podepíší také starostové ze Sdružení obcí Kokořínska a ze Svazku obcí povodí Liběchovky.

Většina rodičů se svými ratolestmi dojíždí k dětským lékařům na Mělník, někteří dokonce do Prahy nebo Mladé Boleslavi. „My s dětmi jezdíme na Mělník, ale je to docela hrůza, když musíme autobusem," posteskla si Jana Žílová ze Mšena, která na nového lékaře pro své dva syny čeká jako na smilování.

Náhradu za sebe už před svým odchodem zkoušel shánět i sám Jan Němeček. Ani on však nepochodil. „Bohužel podobně jako u zubařů je praktických lékař pro děti a dorost velký nedostatek," řekl na začátku loňského roku lékař, který přesídlil do ordinace v Mělníku a jinam už nedojíždí.

Mšenský starosta se dokonce obrátil i na Ministerstvo vnitra, odbor azylové a imigrační politiky.

„Pokud by mezi imigranty byl dětský lékař, mohli bychom mu vedle pracovního místa nabídnout i městský byt," uvedl Martin Mach další způsob, jak by se podle něho dala neutěšená situace se sháněním pediatra vyřešit.