VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Myslivec: Letošní zima je ke zvěři velmi krutá

Střední Čechy - S přikrmováním mohou pomoci i lidé, stačí donést do lesa kukuřici, kaštany, žaludy nebo tvrdé pečivo.

6.2.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Zdeněk Skalička

Už od sedmdesátých let minulého století je členem mysliveckého spolku v Hrubém Jeseníku na Nymbursku. V posledních letech je Miroslav Šifta, předseda místního mysliveckého spolku, i starostou obce, takže si na nudu stěžovat nemůže.

Letošní zima je podle něho pro zvěř v honitbě jedna z nejhorších. A pro myslivce znamená mnoho práce. Ve volném čase. Často za vlastní peníze a s cestováním soukromými auty.

Myslivecký spolek totiž musí krmivo na zimu nakupovat od zemědělců, protože nemá své vlastní pole. Za peníze, které dostane jako příspěvek od okolních vesnic za různé aktivity pro děti, a z vybraných členských příspěvků.

„Máme tady nadstavy zvěře, která se k nám stahuje z oblastí, kde je menší úživnost. Třeba ze seletických lesů. Takže musíme v zimě krmit podstatně více. Navíc speciálně srnčí láká řepka, takže se jim ji snažíme nahradit zadinou z obilí, kde je dostatek zrna," vysvětluje Miroslav Šifta.

Krmiva prý mají myslivci zatím dostatek, uskladnili ho do plechových sudů, aby se do něj nedali různí brouci nebo myši.

„Nejsme ještě na dně a já doufám, že déle než měsíc už takováhle zima nebude. Jakmile se to v okolí zazelená, zvěř půjde raději po čerstvých výhoncích než na suché seno," věří myslivec.

Nyní je doba hájení veškeré zvěře. A podle Miroslava Šifty je to pro myslivce zároveň doba plná práce v podobě krmení a péče. Spolek z Hrubého Jeseníku má navíc ještě areál, ve kterém jeho členové sami chovají bažanty, které pak vypouštějí do přírody.

„Myslivecké vyžití, tedy střílení, je potom za odměnu. Poslední hon zpravidla bývá na druhý svátek vánoční, což je symbolické rozloučení s loveckou sezonou," vysvětluje zkušený myslivec.

Jediné druhy zvěře, které se podle něho mohou střílet po celý rok, jsou liška, nutrie nebo loňské sele, neboli lončák divokého prasete. Tyto druhy jsou totiž přemnožené. S likvidací nutrií si ale podle Miroslava Šifty příroda pomůže sama, tato zima je pravděpodobně zdecimuje víc, než to dokážou myslivci.

S přikrmováním zvěře mohou prý pomoci i lidé, kteří chodí na zimní procházky do lesa.

„Pokud mají doma přebytečnou kukuřici, případně na podzim nasbírali žaludy a kaštany, nebo jim zbývá tvrdý chléb, je možné to zvěři odnést. Ale určitě ne čerstvé pečivo," varuje Miroslav Šifta.

Autor: Milena Krejsová

6.2.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Technické vychytávky nepomohou, když to špatně funguje mezi sedadlem a volantem

Studentky z mělnické základní umělecké školy ze třídy učitelky Lenky Knechtlové získali ocenění na letošním čtrnáctém ročníku pěvecké soutěže v Olomouci.

Mělnické zpěvačky bodovaly na soutěži

KRÁTCE: Vánoční dárky lze koupit i ve škole

Mělnicko - Přinášíme vám krátké zprávy z Mělnicka.

AUTOMIX.CZ

Víte, co je černý led? Poradíme, jak ho poznat a jak se s ním vypořádat

Ze všech zimních nástrah na motoristy (a vlastně obecně na všechny), je jednou z nejhorších takzvaný „černý led“. Ten je totiž skoro nerozpoznatelný, ale strašlivě kluzký, což může způsobit velkou spoustu nemilých situací. Znáte taková ta videa, kdy se auta se zabržděnými koly nekontrolovaně kloužou jako saně? Tak přesně to umí černý led.

Kašle a rýmy s teplotami přibývá, chřipka však zatím neútočí

Střední Čechy – Nejfrekventovanější výskyt akutních respiračních infekcí zůstává ve středních Čechách na Příbramsku, naopak nejnižší nemocnost se z Kladenska během uplynulého týdne přesunula na Kolínsko. Nadále platí, že situaci lze označovat jako klidnou a nijak nevybočující ze zkušeností uplynulých let. Údaje praktických lékařů a pediatrů sice ukazují, že nemocnost zvolna stoupá – to je však v tomto ročním období obvyklé.

Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT