"Absolventi oborů Zoorehabilitace nebo Kynologie se dostávají do týmů, které nabízí odbornou fyzickou, psychickou či sociální rehabilitaci, a k tomu je nutné mít blízký vztah nejen k zvířatům, ale i lidem. Právě vztah k lidem a zvířatům byl na počátku spolupráce mezi domovem a univerzitou, a tak vznikl nápad zahájit odborné praxe v letních a zimních semestrech, ve kterých se studenti seznámí s klienty v seniorském věku, přístupy v péči, vyzkouší si komunikaci se seniory v různých fázích demence. Ve skupině nebo individuálně zajišťují aktivizační činnosti," uvedla sociální pracovnice Markéta Trejbalová.

Nové komunitní centrum ve Veltrusech.
Z někdejšího chudobince je komunitní centrum. Proměna budovy vyšla na 26 milionů

Spolupráce s ČZU započala už v roce 2014 a senioři si kontakt s mladými lidmi i se zvířaty užívají. "Domov ožil, téměř každý klient si našel mezi zvířecími terapeuty svého favorita. V závěru své praxe si mnozí studenti připravují přednášky nebo prezentace, ukázky výcviku svých zvířecích parťáků nebo vytvoří zajímavou aktivitu pro klienty domova," popsala atmosféru v tamní organizaci Trejbalová.

Ovšem návštěvy ze zemědělské univerzity nejsou jediným kontaktem klientů se zvířaty. V Domě Kněžny Emmy se již od jeho otevření obyvatelé starali o dvě kočky, labradora, rybičky, časem přibyli papoušci, křečci nebo morčata.