„Už od ledna se nám rodí jehňata, nejmladším je jen pár dní. Čekáme, že se nám ještě pětadvacet až třicet ovcí obahní," říká Jana Luňáková ze společnosti Emeran 1791, provozující Statek Březinka. Na slámě se producírují východofríské ovce a několik bílých alpských ovcí, které jsou na rozdíl od svých mléčných kamarádek určeny na výkrm.

Mečení prozrazuje, že jen o pár metrů dále od stovky ovcí s jehňaty řádí kůzlata, která se střídají ve skákání na balík slámy.

„V současné době máme kolem pětatřiceti koz s kůzlaty, z nichž si necháváme kozičky na rozšíření stáda. Kozlíci většinou slouží, stejně jako beránci, jako živé sekačky. Je celkem dost lidí, kteří si je od nás berou na spásání svých zahrad," vysvětluje Jana Luňáková a ukazuje na další chlév, kde se ozývá patnáct krav několika plemen. Jsou mezi nimi české strakaté, holštýnské, charolais i limousine. V dalším hospodářském stavení klidně přežvykuje sedm masných býků. „Do budoucna bychom chov hovězího dobytka chtěli rozšířit na třicet kusů," vysvětluje Jana Luňáková.

Na Březince samozřejmě nescházejí ani prasata. Už tři roky se tam zaměřují na chov původních přeštických prasat.

„Loni jsme s jedním kancem a osmi prasničkami vstoupili do plemenářské užitkovosti. Úspěšně odchováváme selátka a s pomocí plemenáře vybíráme vhodné prasničky se zařazením do chovu s průkazem o původu," vysvětluje asistentka jednatele společnosti Emeran 1791.

Vedle péče o hospodářství se na statku zabývají také výrobou sýrů z kozího, ovčího a kravského místa. „Lidé se k tomu začínají postupně vracet, protože jde o produkty z čerstvého a čistého mléka bez zbytečných přísad. Zatím se věnujeme čerstvým sýrům v solném nálevu, k nimž jsme nedávno přidali i jogurty. Letos chceme začít vyrábět i tvarohy, korbáčky, parenici, eidam nebo balkán," dodává Jana Luňáková.

Obyvatelé bývalého Glaserova statku na Březince se už brzy vydají na pastviny, kde si je lidé mohou prohlédnout při procházce po Límanovce.