Podle vedoucího mělnického policejního územního odboru plukovníka Ivana Žučenka scházejí sice v současné době přímo na Mělnicku pouze čtyři policisté, stavy se ale často mění, například odchody místních policistů ke specializovaným útvarům nebo do civilu.

„Uchazečům, kteří v náročných přijímacích testech uspějí, sice nemůžeme hned slíbit, že budou po škole sloužit doma, ještě se ale nestalo, že by některý z nováčků z našeho regionu působil na některém ze vzdálených územních odborů v bývalých okresech," poznamenal Ivan Žučenko.

Mělnický územní odbor má na sklonku letošní zimy dvě stě čtyřicet policistů a čtyři volná tabulková místa na obvodních odděleních, čekající právě na nově nastupující policisty, dvě v Kralupech nad Vltavou a další dvě v Lužci nad Vltavou.

V celém Středočeském kraji je podle mělnické policejní mluvčí Markéty Johnové sto čtyřicet volných tabulkových míst.

Nejvíce policistů přitom schází v regionech, blízkých mělnickému, na Praze-východ a v mladoboleslavském.

Nábor se týká mužů i žen. Například v mělnickém územním odboru působí mezi zaměstnanci už čtvrtina žen, některé na vedoucích pozicích.
Uchazeči o práci policistů mají být nejméně osmnáctiletí, se středoškolským vzděláním zakončeným maturitou a bezúhonní, tedy s čistým trestním rejstříkem. Musí uspět u fyzických i psychických testů.

„Kdo se na testy fyzické způsobilosti připraví a je ve slušné kondici, měl by je bez potíží splnit," řekl mělnický policejní šéf. Potvrzují to i statistiky, podle kterých více zájemců ztroskotá na psychologických testech. Většinou jimi projde jeden z deseti.

Testy fyzické způsobilosti si zájemci budou moci vyzkoušet na vlastní kůži při Dni otevřených dveří, který mělničtí policisté pořádají v sobotu 19. března přímo ve svém sídle v Bezručově ulici mezi osmou a třináctou hodinou.

„Návštěvníci si budou moci prohlédnout některá pracoviště a seznámí se rovněž s policejní výstrojí, výzbrojí a technikou," uvedla policejní mluvčí s tím, že návštěvníky čeká také doprovodný program, například ukázky práce na místě činu. Na Dni otevřených dveří jsou vítáni nejen zájemci o policejní práci, ale všichni hosté z řad veřejnosti.

Uchazeči o policejní práci se mohou hlásit na telefonním čísle 725 575 953 nebo elektronickou cestou na adrese me.tisk@pcr.cz. Další možností je osobní návštěva na kterémkoli policejním oddělení i na okresním policejním ředitelství v mělnické Bezručově ulici číslo 2796, ve všedních dnech od 7.30 do 15.30 hodin.