Podle ředitelky školy Dagmar Kuzníkové se deváťáci věnují prvňáčkům v rámci projektu Kamarád, který pokračuje už třetí rok. „Začínají už na sklonku předchozího školního roku, kdy k nám předškoláci chodí na seznamovací setkání. A na tom posledním se seznámí se svými patrony," vysvětlila ředitelka a doplnila, že starší žáci se nováčkům věnují po celých deset měsíců, například o přestávkách nebo při projektových dnech.

Při včerejším slavnostním setkání, kde prvňáčkové dostávali na jevišti školního sálu pamětní medaile, ještě děti myslely na prázdniny. Dneska už se ale vrátí ke školním povinnostem. „Budeme hned učit podle rozvrhu," připomněla Dagmar Kuzníková, podle které si děti zvykají na školu až čtrnáct dní. Jde o dobu, kdy se opakují znalosti z předchozího školního roku, než se začne probírat nové učivo.

Zatímco děti se o prázdninách věnovaly letním zábavám, škola byla plná řemeslníků. „Vaše hlavy vystřídaly sbíječky a kladiva," vyprávěla ředitelka dětem, jak se opravily podlahy v šatnách, kde také přibylo nové skříňky. Každý školák už má svou.

Do plánovaných prací zasáhla i havárie vody na chlapeckých záchodech. Ty jsou také nově vymalované, stejně jako některé chodby a třídy. A dveře do tříd mají za sebou renovaci. „Při malování jsme spotřebovali 790 kilogramů malířské barvy. Na dveře pak padlo třicet kilogramů bílé barvy a dalších pět kilogramů vínové barvy na zárubně," překvapila Dagmar Kuzníková školáky zajímavostí z prázdninové školy.

Ke kralupské základní škole v Třebízského ulici patří i mateřská škola. Mezi osmadvaceti dětmi je třináct nováčků a stejný počet předškoláků.