Na rychlost v Mělníku by měly po třech letech opět dohlížet stacionární radary.

První bude od konce léta hlídat rychlé řidiče v Kokořínské ulici před školkou, druhý v Pražské ulici nedaleko školy, a se třetím, mobilním, budou strážníci sledovat provoz v různých částech města.

Šoféři se podle původního plánu radnice sice měli s radary setkat už na začátku letošního roku, kdy měl začít zkušební provoz, výběrové řízení na dodavatele se však o několik měsíců protáhlo.

Podle mělnického starosty Ctirada Mikeše radnice opětovné zahájení provozu měřicích zařízení ve městě odložila, protože výběrové řízení nakonec spojila i se zakázkou na nové parkovací automaty.

„Je to výhodné především z hlediska jednotného servisu. Na podání nabídek jsme dali firmám jeden a půl měsíce, aby na to měly dostatek času ," poznamenal starosta a dodal, že výběrové řízení musí být solidní. „Jde o dobu provozování pět až osm let, takže musíme mít partnera, s nímž se můžeme o provozu zařízení a nákladech rozumně bavit," doplnil.

Dva stacionární a jeden mobilní radar pro strážníky by měly město vyjít na částku do dvou milionů korun, zhruba stejné peníze pak budou stát i nové parkovací automaty.

Peníze z vybraných pokut už tentokrát nepůjdou do kapsy soukromé firmě, jako tomu bylo v minulosti, ale přímo do rozpočtu města, které je pak vrátí zpět do oblasti dopravy.

Podle starosty není účelem šikanovat řidiče. „Měřiče přispějí ke zklidnění dopravy ve městě. Měly by řidiče umravňovat a napomínat," řekl před časem Mikeš.