Děti z Libiše a blízkého okolí navštěvují základní školu, která v posledních letech prošla důkladnou rekonstrukcí. Ačkoli jde o budovu starou bezmála devadesát let, září opět novotou.

O letošních prázdninách se rekonstrukce dočkala také školní kuchyně. Podle ředitelky Základní školy v Libiši Martiny Bezděkové se škole ve spolupráci s libišskou radnicí podařilo získat moderní konvektomat, který výrazně ulehčí každodenní vaření obědů. A navíc je kuchyň vybavena novým systémem vzduchotechniky. Od začátku nového školního roku tam kuchařky připravují každý den zhruba sto padesát obědů.

„Nevaříme jen pro naše žáky, ale obědy dodáváme také do mateřské školy, která sídlí přes ulici. Pro obědy si k nám jezdí i pracovníci místní charity, kteří je dodávají důchodcům," přiblížila zájem o školní stravu ředitelka Bezděková a dodala, že s jídlonosiči do školy chodí také maminky na mateřské.

Produkce školní kuchyně od začátku září vzrostla i díky otevření nové přístavby mateřské školy, kam chodí o dalších čtyřiadvacet dětí víc.

Součástí nové vzduchotechniky v kuchyni je podle Vladimíra Vávry, který měl na při prázdninové rekonstrukci na starosti stavební dozor, rekuperační jednotka. Ta prý kuchařkám výrazně ulehčí práci. Při vaření jim nebude padat ze stropu na hlavy kondenzovaná voda. „Vzduch z kuchyňských spotřebičů putuje do rekuperační jednotky, kde je upraven na konstantní teplotu a vháněn zpět do kuchyně. Pokud bychom tam, zejména v chladném období, vháněli studený vzduch, srážel by se u stropu," vysvětlil Vávra.

Během posledních tří let nechala libišská radnice vyměnit stará okna ve škole za plastová, došlo na novou střechu i fasádu. O letošních prázdninách se vedle kuchyně řemeslníci postarali o vymalování celé školy a nové dřevěné obložení stěn.