Na neratovickém náměstí Republiky se v sobotu po čtrnácté hodině sešlo zhruba padesát stoupenců krajní pravice.

Veřejné shromáždění s průvodem a pochod na protest proti omezování svobody slova, myšlení a názoru. Přesně tak byla městem povolená akce předem nahlášena.

Už před čtrnáctou hodinou se na náměstí scházely z různých koutů Neratovic hloučky nacionalistů a přívrženců nedávno zrušené Dělnické strany. Nechyběly ani plachty s nápisy - Proti totalitním praktikám je jen jedna cesta - odpor nebo Svobodu všem nacionalistům.

Akce se naštěstí obešla bez potíží. Pravicoví extrémisté se nejprve sešli u kašny na náměstí, kde je po čtrnácté hodině přivítala dvojice pořadatelů. Poté následovaly politicky orientované projevy, které po půl třetí skončily a skupinky nacionalistů se začaly shlukovat k průvodu městem.

Demonstranti se dali do pochodu za hlasitého skandování hesel: Policejní stát, svobodu projevu, Evropa Evropanům nebo stop černému moru. Po celé trase, která vedla z náměstí Republiky přes ulice Kojetická, Bratří Čapku a28. října,je doprovázely dodávky plné policistů.

Konec akce byl původně plánován na šestnáctou hodinu, ale po návratu demonstrujících na náměstí, pořadatelé shromáždění rozpustili. Většina účastníků se potom rozešla do tamních restaurací.

Pořádek ve městě zajišťovalo podle mělnického policejního mluvčího Václava Tichého téměř sto padesát policistů. „Opatření se zúčastnila dopravní a pořádková policie. Na místo dorazili policisté z pořádkové jednotky z Mělníka aKolína," poznamenal Tichý a dodal, že připravena byla i eskortní skupina z Nymburka a na bezpečný průběh shromáždění dohlíželi policisté a antikonfliktního týmu, kteří jednali s pořadateli.

„Bezpečnostní opatření k této akci probíhalo už od ranních hodin, kdy uniformovaní policisté i kriminalisté monitorovali okolí Neratovic. Na příjezdové komunikace do města dohlíželi dopravní policisté, kteří kontrolovali přijíždějící vozidla,“ uvedl policejní mluvčí.

Policisté ve městě zůstanou až do doby, než se všichni účastníci demonstrace úplně rozejdou. „Další dění záleží na účastnících, jejichž pohyb bude policie i nadále sledovat,“ podotkl Tichý.

Poslední podobná akce se konala v Neratovicích na konci března před třemi lety. Tehdy se tam sešla asi stovka neonacistů. Ti demonstraci nahlásili jako shromáždění za ochranu životního prostředí.