Rodina, jejíž člen má kořeny v Čechách, tam vážila cestu kvůli ochutnávce české kuchyně Karla Fiedlera. Jenda, tedy Jean Francoa Dedieu, je napůl Čech po mamince a napůl Francouz po tatínkovi. Ten přijel s manželkou Marií a její dcerou z prvního manželství Jazaire a společným synem Floriánem na dovolenou v Mělníku.

„Moje rodiče svedla dohromady válka, oba byli nasazeni v Německu. Při bombardování Drážďan, to už byla maminka v Čechách, za ní utekl i můj otec. Po válce ale musel Čechy opustit, pro svou lásku se vrátil a společně odjeli do Francie. Ve Francii nebyla práce a tak se vydali do Brazílie, kde můj tatínek učil,“ vzpomíná velmi zdařilou češtinou Jenda.

„Po návratu do Francie jsem se jim narodil já. Stal jsem po vzoru tatínka učitelem a tak trochu světoběžníkem,“ vysvětlil, jak se ocitl ve státě Mayette.

K večeři jim kuchař Karel Fiedler připravil pečené vepřové a kuřecí na dva způsoby s brusinkovou omáčkou, opečenou zeleninu a brambory. Ochutnali i české pivo. Malému Floriánovi se nejvíc líbil míč a zapnuté zálevání na hřišti.

VĚRA KRAJNÍKOVÁ