Potvrdil to Miroslav Herain z realitní kanceláře RE/MAX, která působí i na Mělnicku. Ovšem s tím, že zájem lidé projevují hlavně tehdy, pokud se na pozemku vyskytuje nějaká stavba, například domek nebo chalupa, nejlépe pak s vodou a elektřinou.

„Pokud jde čistě jen o zahrádku, zvýšení zájmu až tak závratné není. Mluvíme například o pěti až deseti procentech oproti obvyklé částce,“ shrnuje Herain ze svého pohledu situaci v celém Česku.

Poptávka podle něho oproti předchozím letům posílila. A s ní vzrostly i ceny minimálně o deset až patnáct procent. Prodávající mají možnost vybírat si nebo soutěžit o nejvyšší nabídku.

Zájem je o zahrádky nad městem i u řeky

Stoupající zájem o zahrádky zaznamenala i kralupská realitní makléřka Jana Saláková z Dumrealit.cz, podle které poptávka za březen, duben a květen oproti stejnému období v loňském roce vzrostla o více než polovinu. „Nejvíce lidé poptávají zahrádky v Lutovítově ulici, tedy v zahrádkářské kolonii vysoko nad městem, odkud je i krásný výhled na město. Potom ještě zájemci žádají pozemky u sídliště Cukrovar, které se nachází u řeky,“ upřesňuje Jana Saláková.

Slavnosti Dny Kralup 2019.
Dny Kralup se letos spojí s Vinobraním

Zahrádkářská kolonie u fotbalového hřiště FK Čechie Kralupy nad Vltavou je podle ní zajímavá především pro ty, kteří si chtějí pozemek pronajmout, nikoli odkoupit do osobního vlastnictví. „Lidé se tam předhánějí v nabídce nájmu,“ potvrzuje makléřka s tím, že zhruba šedesát procent kupců by na své zahrádce rádo mělo vodu a elektřinu. „Jelikož ale dobře vědí, že v Kralupech je o něco takového nouze, berou teď téměř cokoli,“ říká.

Na žádost majitelů se prý lehce zvedaly i ceny. „Bavíme se ovšem zhruba o dvaceti až třiceti tisících korun,“ dodává Saláková.

Zájem je dlouhodobý

V regionu se ovšem najdou i makléři s odlišnou zkušeností. Platí to například pro Jitku Novákovou z Mělníka, podle které koronavirová krize na prodej zahrádek vliv neměla. Navíc se jí nestává moc často, aby se takového prodeje účastnila. „Občas se nějaká zahrádka vyskytne, ale vzápětí je pryč. Lidé o takové pozemky jeví velký zájem dlouhodobě,“ vysvětluje makléřka s tím, že žádané mělnické zahrádky se vyskytují hlavně v lokalitách Blata a Neuberk, zvlášť u trati.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Jednání zastupitelů má předcházet souboj argumentů v „kauze záchranářka“

Podle Novákové kupující nepotřebují nutně mít na pozemku stavbu. „Dnes se to řeší i přívěsy a podobně,“ přibližuje. Zásadnější je ovšem přítomnost vody a elektřiny.

Zahrádky jdou velmi rychle na odbyt i podle mělnického makléře z Aktivreality Viktora Janovského, a to nezávisle na pandemii. „Takových pozemků je nedostatek a málokdy se dostanou do realitních kanceláří. Když jde opravdu o zahrádku, kde se nedá stavět, stačí, když o ní lidé řeknou svým známým a vždycky se někdo najde,“ dodává Viktor Janovský.

(Ne)spánek
Nenápadné zdravotní obtíže mohou varovat, že je čas změnit jídelníček

Jiří Štraub