Najít opravdového štamgasta a pivaře každým coulem není problém. Hospoda je dnes doslova na každém rohu, a v každé z nich je takových milovníků pěnivého moku hned několik.

„Desítku dám snad každej večer. Teda desítku, myslím jako deset piv,“ odpovídal trošku zmateně jeden ze štamgastů restaurace v centru Mělníka, zatímco mu servírka vyráběla na lístek další čárku do jeho už tak početné „zahrádky“.

Zarostlý mužíček středního věku a menšího vzrůstu se netajil ani tím, že někdy trhne i tu dvacítku. „Tedy jako dvacet kousků,“ upřesnil.

Právě početná skupina pivařů a hospodských štamgastů v České republice drží průměrnou spotřebu piva na hodnotě 158,1 litrů na hlavu za rok. Při přesnějším výpočtu se totiž zdá až neuvěřitelné, kolik litrů piva za rok proteče útrobami těchto milovníků pěnivého moku.

„Chodí sem pravidelně několik štamgastů. Jsou tady každý den a každý den vypijí okolodeseti piv,“ tvrdí například jeden z majitelů restauračního zařízení Josef Křelina. A není ani výjimkou, že někteří číslo deset i výrazně překročí.

Pokud by opravdu každý den vypili deset i více piv, pak by to znamenalo, že jejich roční spotřeba může být i přes dva tisíce litrů!!!

Není pak divu, že pivovary se mají co otáčet. Takto jsou na tom dva z pivovarů těsně za hranicemi mělnického okresu – Svijany a Klášter. Pivovary Svijany i Klášter v posledních měsících navyšují výrobu. Poptávka je totiž stále vyšší.

„V loňském roce jsme vyrobili 265 916 hektolitrů piva, o rok dříve 227 785 hektolitrů. A plán na letošní rok je vyrobit 300, možná i 310 tisíc hektolitrů,“ řekl Boleslavskému deníku ředitel Pivovaru Svijany František Horák.

Letos v lednu se ve Svijanech podařilo vyrobit 117 procent piva oproti loňskému lednu, v únoru dokonce 125 procent.

Podobná situace je i v klášterském pivovaru. Nárůst výroby tam však zaznamenalo konkrétně sudové pivo. „Leden roku 2007 znamenal oproti lednu roku 2006 navýšení sudové produkce o neuvěřitelných 34 procent. A leden letošního roku oproti loňsku zaznamenal opětovné navýšení – tentokrát o 10,4 procenta,“ uvedl obchodní ředitel společnosti Ecoholding, která provozuje pivovar Klášter, Josef Špryňar. Nárůst zaznamenal klášterský pivovar i v únoru.

A co o prodeji sudového piva říkají sami hospodští? „Pije se u nás zhruba pořád stejně, a to i přes postupné zdražování a přes to, že stále otevírají nové a nové hospody,“ shodují se oslovení majitelé restaurací na Mělnicku.

Navyšování výroby piva bude znamenat velké investice například pro svijanský pivovar. „Počítáme s investicemi za zhruba padesát milionů korun – prakticky všechny v prvním pololetí letošního roku,“ říká ředitel František Horák.

Ve svijanském pivovaru se mají mimo jiné rozšiřovat takzvané studené prostory, tedy ležácký sklep, dále je v plánu robotizace výroby či rozšiřování skladu.