Myšlenkou prodat část bytů se město zabývá už delší dobu. Podle starostky Lenky Mrzílkové současný bytový fond výrazně převyšuje potřeby města. „Zhruba 530 městských bytů se nachází v patnácti objektech. V šestatřiceti bytech je možné využívat služby pečovatelského domu, třináct bytů je určeno místním učitelům, lékařům nebo třeba zaměstnancům úřadu a máme také patnáct takzvaných holobytů, určených pro dočasné ubytování," vyjmenovala starostka s tím, že ve srovnání s podobně velkými městy v okolí mají Neratovice ve svém vlastnictví jednoznačně největší počet bytů. Například Mělník má ve svém bytovém fondu necelých 150 bytů.

Ilustrační foto.
Opékání špekáčků je možné jen se souhlasem vlastníka pozemku

Radní se proto rozhodli nabídnout některé z bytů k prodeji stávajícím nájemníkům. „Nepředpokládáme přitom prodej jednotlivcům ani jiným subjektům, ale pouze nově vzniklým bytovým družstvům, která by byla založena současnými nájemci," upozornila starostka. Zároveň dodala, že kdo nebude chtít byt odkoupit, nemusí se obávat, že by přišel o střechu nad hlavou. „Podmínky jsou navrženy tak, aby bylo v přiměřené míře možné pokračovat v nájemním vztahu," vysvětlila.

Seznam bytů určených k prodeji a pravidla privatizace budou neratovičtí zastupitelé schvalovat nejdříve na konci prvního pololetí letošního roku. V tuto chvíli zhotovuje městem oslovený soudní znalec posudky na ceny bytových domů.

Peníze, které město může z prodeje části svého bytového fondu získat, plánují Neratovice využít na investice do majetku města. Například do oprav Společenského domu, plaveckého bazénu nebo budovy bývalé mateřské školy v Urxově ulici nedaleko místní nemocnice.

Ilustrační foto.
Školáky čekají přijímačky, letos poprvé budou pro všechny stejné