Putovní fotografickou výstavu Neviditelní lidé, kterou Fokus Labe prezentuje životní příběhy lidí s duševním onemocněním a schizofrenií, měli možnost zhlédnout návštěvníci Multifunkčního centra Psychiatrické nemocnice v Horních Beřkovicích. Podle předsedkyně sdružení Lenky Krbcové Mašínové se projekt Neviditelní lidé snaží přesvědčit veřejnost o tom, že schizofrenici nejsou nebezpeční a že není nutné se jich bát.

„Schizofrenie je zrádná nemoc, protože není vidět. Handicapovaný člověk není jen někdo slepý nebo bez nohou. Do hlavy nikdo nikomu nevidí," vysvětlila po promítnutí dokumentu Bohdana Bláhovce předsedkyně Fokusu Labe.

Sdružení prostřednictvím výstavy a dokumentu Neviditelní lidé vyvrací mýty, které například tvrdí, že schizofrenici nemohou pracovat nebo že se nikdy neuzdraví. Právě Fokus totiž v gastronomii využívá jejich potenciálu a kreativity k tomu, aby se naučili komunikovat, být potřební a aby uměli pracovat se stresem, který patří k jejich každodenním životům.

Nejrozšířenějším mýtem spojeným se schizofreniky je podle Lenky Krbcové Mašínové agrese. „Ve společnosti panuje neinformovanost, kvůli které si lidé pod pojmem schizofrenie představí násilí. Schizofrenici však mají emoce, s agresí se musí utkat a porazit ji," připomněla předsedkyně sdružení, která je profesí psycholožka.

Mezi Neviditelnými lidmi, kteří diskutovali s návštěvníky beřkovického multicentra, byl i Vláďa. Paranoidní schizofrenií onemocněl v osmadvaceti letech a je příkladem toho, že i přes svou nemoc může vést plnohodnotný a kvalitní život. „Žiji na úrovni," odpověděl na otázku v dokumentu Vláďa, který pracuje jako vedoucí La Buž Dobrý Fokus. „Před natáčením dokumentárního filmu Neviditelní lidé jsem byl v italském Terstu, kde to funguje podstatně jinak než v našich léčebnách. Odvezl jsem si odtud mnoho poznatků,
a zároveň jsem cítil vztek kvůli tomu, o jak velkou část života jsem přišel," poznamenal jeden z Neviditelných lidí, který se o svém příběhu nebojí mluvit.

Workshopy s promítáním dokumentu se během letošního roku konají na řadě míst v České republice, kam putuje i výstava fotografií, které pro Fokus Labe pořídil Karel Pešek.

„Dokument pouštíme především na školách, kde otevíráme diskuzi mezi mladými lidmi, kteří jsou nejohroženější skupinou. Řada lidí, kteří u nás pracují a mají zkušenost se schizofrenií, onemocněla v době svých studií na střední nebo vysoké škole," vysvětlila Lenka Krbcová Mašínová.