Dvě desetiny procenta. To je pokles míry nezaměstnanosti na Mělnicku za uplynulý měsíc. Právě v březnu úřednice mělnického úřadu práce zaznamenaly míru nezaměstnanosti na hodnotě 7,9 procenta, což byl oproti 8,1 procenta z února pozitivní pohyb. Mělnicko je čtyři desetiny procenta nad celostátním průměrem.


„Pokles nezaměstnanosti významně ovlivňuje rozjezd sezonních prací, především ve stavebnictví a zemědělství, ale také v lesnictví, potravinářství a cestovním ruchu," zdůvodnila mírné zlepšení situace na pracovním trhu Kateřina Sadílková z Úřadu práce České republiky a dodala, že meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo všech sedmasedmdesát regionů.

Lidí bez práce bylo na sklonku března v mělnickém regionu ovšem i tak 5 722. Na jedno volné pracovní místo připadalo ve stejné době v průměru 9,2 uchazeče.

Z uchazečů o zaměstnání bylo 276 absolventů škol a mladistvých, téměř desetinu z celkového počtu nezaměstnaných pak představovali zdravotně postižení.

Mělnický úřad práce v závěru uplynulého měsíce evidoval 625 volných pracovních příležitostí, což bylo o nějakých třicet míst méně než měsíc předtím. Zaměstnavatelé přitom během března nahlásili 129 poptávek po nových pracovnících a naopak pětatřicet poptávek zrušili.
V březnové nabídce bylo i 155 pracovních příležitostí pro absolventy škol a mladistvé. Zdravotně postižení lidé si pak mohli vybrat ze 133 nabídek.

Na sklonku března se o pořádek v obcích Mělnicka staralo sedmatřicet lidí, kteří pracovali v systému veřejně prospěšných prací. V chráněných pracovních dílnách pro postižené pracovalo ve stejné době 63 lidí.

Zaměstnavatelé měli podle mluvčí úřadu práce Kateřiny Beránkové v březnu největší zájem o řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, sháněli i pomocné pracovníky ve výrobě, kováře a nástrojáře, montážní dělníky nebo pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy. „Dále hledali stavební dělníky a techniky, kuchaře, pracovníky v administrativě, prodavače, číšníky, servírky, šičky, obchodní zástupce v pojišťovnictví, uklízeče veřejných prostranství i budov, skladníky, pomocné pracovníky v zemědělství nebo pracovníky v IT.," uvedla mluvčí a dodala, že firmy dávají přednost proškoleným specialistům s praxí.

Dlouhodobě je velká poptávka po technických profesích napříč všemi obory, jako jsou například obráběč kovů, zámečník, soustružník, elektrikář, elektromechanik, elektrotechnik, svářeč, seřizovač, plastikář a obsluha CNC strojů. Právě v této oblasti se firmy nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované a vhodné zaměstnance.

„V evidenci byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem nebo středním vzděláním s maturitou. Značnou měrou se na složení uchazečů podíleli také dlouhodobě evidovaní klienti," doplnila Kateřina Beránková.

Uchazečům o zaměstnání pomáhají rekvalifikační kurzy, které úřad práce finančně podporuje. Nejčastěji prý volí rekvalifikace zaměřené například na počítačové dovednosti, zdravotní a sociální služby nebo chtějí získávat řidičské průkazy na nákladní automobily. V uplynulém měsíci na Mělnicku rekvalifikační kurzy absolvovalo jedenáct lidí.