Projet se vlakem po opravené trati z Mělníka do Mšena a projít se zimním Kokořínskem. To byl cíl novoročního výletu nadšenců z Neratovic na Kokořínsko, který první lednovou sobotu uspořádala neratovická zastupitelka Michaela Landová.

„Když jsem zjistila, že se veřejnosti opět otevřela mšenská železnice, měla jsem radost. Bylo mi ale jasné, že na slavnostním otevření bude mnoho lidí, takže mě napadlo uspořádat výlet do Mšena jindy. A den po Novém roce byl pro to ideální," řekla po příjezdu na mšenské nádraží organizátorka výletu.

Původně se mělo oblíbenou lokálkou svézt zhruba dvacet Neratovičáků. Dost lidí ale nakonec odradilo počasí – teplota klesla jen kousek pod nulu a na zemi byl poprašek sněhu. „My ostatní jsme to ale nevzdali."

Z nádraží výletníci vyrazili na kraj lesoparku Debř, odkud po schodech vystoupali na Romanov. A pak pokračovali dál devět kilometrů dlouhou Cinibulkovou stezkou, kterou měli v plánu zdolat.

„Všem se ze všeho nejvíc líbilo procházení mezi skalními soutěskami a na závěr jsme měli jako odměnu šplhání po řetězu," líčila Michaela Landová, která se těšila na návrat do Mšena.

Domluvila se totiž s neratovickým rodákem Václavem Novákem, který žije ve Mšeně, že výletníky provede evangelickým kostelem a zavede je do vrcholu jeho věže.

„Kvůli mlze jsme z věže sice nic neviděli, tak jsme si alespoň prohlédli, jak zajímavě se tam otevírají okna," smála se žena, která stojí za řadou společenských akcí v Neratovicích a Mlékojedech.

Výlet Michaela Landová uspořádala pod sdružením Rotunda, jehož je jednatelkou. Se svými podobně smýšlejícímu kolegy pořádá spoustu zajímavých akcí. Na polovinu ledna například chystají cestovatelskou přednášku, pak je čeká soutěž o nejlepší guláš i vepřové hody. V únoru si vyběhnou schody do výškové budovy a v červnu uspořádají oblíbenou Bluegrass Party. Rotunda stojí i za mlékojedským Fichtl cupem nebo zářijovým blešákem.