„Naší hlavní činností je zprostředkování darování monitorů dechu mezi dárcem a nemocnicí. Oslovujeme firmy a organizace, které jsou regionálně blízké obdarovávané nemocnici nebo je s nemocnicí pojí osobní příběh z jejich vlastního rodičovství a setkání se SIDS. Společně se nám daří zajišťovat postupné obnovování těchto citlivých přístrojů v nemocnicích téměř v celém Česku,“ popsala Štěpánka Pokorníková, ředitelka Nadace Křižovatka. 

Pět kusů monitorů dechu v hodnotě 14.850 korun bylo předáno přímo na neonatologickém oddělení v mělnické porodnici. Přístroje převzala primářka neonatologického oddělení Radka Chumová, a to od zástupců společností Luna plast, Akumo Mělník, Tilia Mělník a Sáry.

Zásahové vozy mšenských dobrovolných hasičů budou možná už letos hasičskou zbrojnici opouštět novými vraty. Právě výměnou vrat by totiž měla začít zásadní obnova celé hasičárny.
Vrata zbrojnice už několikrát zbrzdila hasiče

Nadace Křižovatka se jako jediná nadace v České republice po celých 20 let své existence aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o SIDS a o možnostech ochrany ohrožených dětí do 1 roku věku. Díky dárcům a sponzorům pomáhá nadace vybavit české nemocnice a porodnice monitory dechu Babysense, který je registrován u Ministerstva zdravotnictví ČR jako zdravotnická pomůcka a prošel několikaletými klinickými testy. Tento monitor dechu nejen hlídá zástavu dechu, ale také apnoe pauzy (bezdeší), a jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka a okamžitě spustí alarm, aby přivolal pomoc rodiče, který může v případě potřeby včas poskytnout dítěti první pomoc.

Během svého působení se nadaci podařilo zajistit monitory dechu pro nemocnice a porodnice v hodnotě téměř 27 milionů korun.

Cílem a smyslem projektu „Maminko, dýchám“ je vybavit české nemocnice a jejich porodnická, novorozenecká a JIP oddělení monitory dechu každou postýlku pro miminko. Dále pak umožnit rodičům vypůjčení monitoru dechu na nezbytně nutné období, když odcházejí z porodnice se svým děťátkem domů.

Žáci 1.A ze ZŠ Jungmannovy sady v Mělníku paní učitelky Jitky Kopecké.
Představujeme prvňáčky ze ZŠ Velký Borek a ZŠ Jungmannovy sady Mělník