Sešitky, pastelky, vodovky, penály a spoustu dalších věcí před začátkem školního roku shánějí rodiče školáků. Ti, kteří už papírnictví navštívili, vědí, že jim nákup školních potřeb udělal v peněžence pořádný průvan.

„Nemám to spočítané, ale je to opravdu dost peněz," říká Lucie Kapitánová, která se svou dcerkou Michalkou v mělnickém papírnictví sháněla nový penál. Většinu ostatních věcí už ale maminka s dcerou nakoupily.

„Jediné, co Michalka ve škole dostává, jsou učebnice a pracovní sešity. To ostatní musíme koupit. I když se snažíme, aby jí většina věcí vydržela alespoň dva roky a nakupujeme levnější věci, stejně nás nákup před začátkem školního roku vychází na zhruba tři tisíce korun," připomíná maminka malé slečny, která s prvním zářím nastoupí do třetí třídy základní školy. „Chtěla bych trojpatrový penál v růžové barvě," doplňuje školačka z Liberce, která do Mělníka přijela za babičkou a dědečkem.

Podle Ireny Vajsové z papírnictví v mělnické ulici Kapitána Jaroše bývá největší zájem o školní potřeby během prvního týdne v září.
„Děti ve škole dostanou seznamy, kde zjistí, co všechno budou potřebovat," uvádí prodavačka, podle níž nejvíce lidí shání vybavení pro prvňáčky. „Nákup věcí pro žáka první třídy se bez školní tašky pohybuje nad tisícem korun," připomíná Irena Vajsová, která s kolegyní často balí donesené sešity a učebnice do igelitových obalů, aby na nich přesně seděly. „Každá učebnice má jiný rozměr, takže lidé balení na počkání dost využívají," líčí prodavačka a dodává, že i když většinou potřeby pro školáky nakupují přímo jejich rodiče, občas přijdou i zaměstnanci školy a za vybrané peníze žákům pořizují přesně ty věci, které v hodinách potřebují.

V papírnictví Pastelka v mělnické Pražské ulici se zájem o sešity, pastelky, penály a další věci podstatně zvedl na začátku tohoto týdne. Potvrdila to Zuzana Suchá. „Lidé si pomalu začínají uvědomovat, že je začátek nového školního roku za dveřmi. Největší nápor ovšem přijde až začátkem září, kdy to na ně dolehne plnou tíhou," vysvětluje prodavačka, podle níž je u nich v obchodě největší zájem o sešity, obaly, pastelky a nůžky. Naopak školní tašky na odbyt příliš nejdou.

„Spousta lidí se na ně přijde podívat do obchodu a pak si je objedná přes internet. Moc tomu nerozumím, protože ceny máme velice podobné a navíc mají v kamenném obchodě lepší možnosti při případné reklamaci," tvrdí Zuzana Suchá.

Někteří rodiče si s nákupem věcí pro své ratolesti přeci jen pospíšili. A to kvůli ceně, která je na začátku prázdnin mnohde příznivější než na začátku školního roku. Patří mezi ně i Barbora Janková z Kralup nad Vltavou. „Přestože nejsem typ, který by obíhal obchody kvůli tomu, aby koupil rohlík o padesát haléřů levněji, v případě školních pomůcek jsem schopna obejít třeba čtyři obchody. I tak mě můj druháček vychází na více jak dva tisíce. A to počítám, že se náklady ještě navýší o kroužky," doplňuje maminka.