Jak velký bytovým fondem disponují města na Nymbursku? A kolik za metr čtvereční zaplatí například v Mladé Boleslavi a Mělníku?

Města na Nymbursku momentálně vlastní stovky bytů, ale všechny jsou obsazené. A neexistují žádné pořadníky, podle kterých by bylo možné zájemcům byt přidělit.

Nymburk má ve svém vlastnictví 319 bytových jednotek. „Nájem v těchto bytech se pohybuje okolo 70 korun za metr čtvereční. Pořadníky na byty již nejsou, na úřední desce jsou vždy zveřejněny volné byty, na které mohou lidé zasílat žádosti. Při splnění podmínek doporučí bytová komise žadatele ke schválení Radě města," sdělil mluvčí radnice Petr Černohous s tím, že momentálně jsou všechny byty obsazené.

Lysá nad Labem má celkem 550 bytů, z toho je ovšem 350 bytových jednotek v domech v Milovicích, které město nakoupilo po odchodu sovětských vojsk. Nyní milovická radnice řeší velké problémy s nepřizpůsobivými občany, kteří se do bytů nastěhovali vinou špatné bytové politiky města Lysá nad Labem.

Čtěte také: Nemocnice lákají mladé lékaře na bonusy. Marně

Mladá Boleslav má aktuálně 635 bytů, které rozděluje do několika kategorií. Klasických nájemních bytů je podle náměstka boleslavského primátora Jiřího Boušky celkem 290. Dalších 220 je k dispozici v domě s pečovatelskou službou, 52 startovacích, devatenáct je určeno pro handicapované a čtyřiadvacet pro matky s dětmi.

Pořadník bytů město aktualizuje dvakrát do roka. V současné době například na startovací byty čeká dvaatřicet lidí.

„Volné nájemní byty teď v první řadě nabízíme jako motivaci lidem, kteří chtějí pracovat u městské policie, nebo na magistrátu," dodal Jiří Bouška. Metr čtvereční u nájemních bytů vyjde na 60 korun, v domě s pečovatelskou službou je metr čtvereční o deset korun levnější.

Čtěte také: Extra peníze? Divadlo by koupilo nové auto. Ve hře je i hvězdná režie

Největší městský bytový fond na Mělnicku mají Neratovice, které disponují 530 byty. Jednu třetinu z toho představují dvoupokojové byty s kuchyňským koutem, téměř stejný počet je pak bytů 1+1 a prostorných bytů 3+1 mají v Neratovicích jen 20. Podle mluvčí města Jiřiny Kovářové je nájemné stanoveno na 75 korun za metr pro byty první kategorie a necelých 69 korun za byty druhé kategorie.

Mělník má ve svém bytovém fondu 145 bytů, mezi nimiž jsou jak takzvané startovací byty, sociální byty, tak i byty pro starší lidi, které navštěvují asistentky. Mladé rodiny i příjmově slabší tam za metr platí padesátikorunu.

Přes 350 bytů mají ve svém vlastnictví Kralupy nad Vltavou, které před lety část bytového fondu zprivatizovaly. Byty, které městu zůstaly, jsou podle kralupského místostarosty Libora Lesáka většinou určeny příjmově slabším obyvatelům. „Je mnoho rodin, které na běžné tržní nájemné nedosáhnou, takže o zájemce o městské byty nemáme nouzi," říká místostarosta. Nájemné je tu v současné době stanoveno na 70 korun za metr čtvereční.

Čtěte také: Oprava propojek na Blatech je zatím nejistá