Sáhnou lidé z Mělnicka od příštího roku hlouběji do kapes při platbě poplatku za svoz komunálního odpadu? Zatímco v uplynulých letech některé vesnice 
a města využily novelu o místních poplatcích a poplatek navýšily, příští rok by se rozpočty domácností příliš prouhout neměly.

Mezi městy, která poplatek za svoz odpadu před časem navýšila, byly i Neratovice. „Před třemi lety se v Neratovicích stanovila cena 720 korun na osobu ročně. Příští rok se měnit nebude," konstatovala mluvčí radnice Jiřina Kovářová. I tak ovšem obyvatelé Neratovic platí jednu z nejvyšších tax za svoz popelnic v regionu.

Naopak na nejnižší částce, což je pětistovka, dál zůstává Mělník. Jak starosta města Ctirad Mikeš před časem uvedl, navýšení poplatku by mělo za následek navýšení počtu neplatičů, s nimiž má Mělník dlouhodobě problémy.

Pět set korun na osobu platí už léta i obyvatelé Veltrus, které podle starosty Filipa Voláka na likvidaci veškerých odpadů doplácejí zhruba devět set tisíc korun ročně. „Je to pro nás ztrátová záležitost. V příštím roce budeme jednat o navýšení poplatku, což by se ale promítlo až do roku 2017," přiblížil veltruský starosta.

V Kralupech nad Vltavou občané za vyvezení popelnic neplatí už dva roky ani korunu. Vedení města poplatek zrušilo a výpadek příjmů nahradilo zvýšením daně z nemovitosti, především pro podnikatele. Do té doby vybíralo město za odpad pětistovku na osobu, ale na poplatku mělo čtyři miliony dluhů, jejichž vymáhání bylo náročné. „Zrušením poplatku se zbavíme narůstání dluhu a zároveň ušetříme peníze obyvatelům města," řekl po změně místostarosta Kralup Libor Lesák.

Ve Mšeně, Kanině i v Chorušicích využívají v rámci úhrady svozu komunálního odpadu úplně jiný systém než v ostatních obcích.
Ve Mšeně si může každá domácnost vybrat, jestli zaplatí tisíc korun za čtrnáctidenní svoz, o tři stovky více za kombinovaný nebo šestnáct stovek za týdenní svoz.

Podobné je to i v Kanině s tím rozdílem, že místní platí devět set korun za týdenní a polovinu za čtrnáctidenní svoz. Obec na svoz doplácí zhruba 120 tisíc korun ročně, podle starostky Jaroslavy Vrané však o navýšení poplatku neuvažují. „Nechceme občany dál zatěžovat. Snažíme se je nabádat k tomu, aby popelnice nedávali vyvážet poloprázdné každý týden, ale aby je nechávali raději vyvážet plné jednou za dva týdny," připomněla Jaroslava Vraná.

V Chorušicích si lidé kupují známky za padesát korun, které podle potřeby využívají k vyvezení popelnic.