Až nostalgickou náladou na vás dýchne Jídelna u Růzhů přímo na náměstí Míru. Prostředí jídelny podobné, jako si mnozí pamatují ze základních škol, a vlídná obsluha, to vše doplňují jídla, která už málem upadla v zapomnění. Takové škubánky či bramborové knedlíky se švestkami a mákem už na jídelních lístcích v restauracích asi neuvidíte.
„V každém pracovním dni si můžete vybrat ze dvanácti hlavních hotových jídel s polévkou. Skladba jídelního lístku se odvíjí převážně od tradic klasické české kuchyně, ale zařazujeme na něj i jídla kuchyně evropské, pokrmy z těstovin a jídla vegetariánská," říká majitel Martin Růzha. Za oběd - polévku a hlavní chod - zaplatí zákazník v průměru 170 korun.
Takových míst je ale na Mělníku víc. Například Krčma na Pšovce nabízí každý den polední menu s polévku s cenou okolo 160 korun. Na výběr je vždy ze čtyř hlavních, převážně masitých jídel. „Mají velké porce za nízké ceny," hodnotí podnik Libor Minář z Mělníka.
Oblíbenou mezi místními je také Blatecká hospoda v Kokořínské ulici, kde za oběd zaplatíte v průměru 180 korun. V případě zájmu nabízejí i rozvoz od pondělí do neděle do 14 hodin zdarma.
Další z mělnických podniků s poledním menu za podobné ceny jako předchozí podniky je Hospoda na Autobusáku. Vaří se tam ve všedních dnech a rozvoz po městě je bezplatný.