V prostorách zámecké kuchyňské zahrady si po celý den mohli návštěvníci vyzkoušet polní práce či pečení chlebové placky. Zhlédli lákavé ukázky tradičních řemesel a při tvoření v pracovních dílnách se zabavily nejen dětí. Nechybělo ani tržiště a stánky s občerstvením, které v horku přineslo úlevu. Milovníci piva mohli ochutnat pivo hned z několika menších pivovarů.

Dobrou náladu zajistil pestrý doprovodný program a diváci se mohli potěšit například vystoupením Mělnické partičky s žesťovým orchestrem či divadla Buchty a loutky, které přineslo představení pohádky Kocour v botách. Na několika stanovištích byly prezentovány všechny druhy polních prací od pokosení obilí na poli, vymlácení cepem, po mletí obilí na mlýnku až po závěrečné pečení chlebové placky, které si mohli zájemci vyzkoušet.

Pro děti bylo připraveno sportovní stanoviště, rostlinný tunel a vodní mlýnek. Určitě za zmínku stojí i ukázka staré mlátičky, která byla na akci k vidění. Dámy v sedle představily své umění jízdy na koni v dámském sedle.

Akci zakončil již tradičně baráčnický průvod v lidových krojích, který předal dožínkový věnec hraběti. Návštěvníci prožili vpravdě i v parném létě zábavný a kreativní den. Na shledanou příští rok.

Ilustrační foto
Zákaz užívání povrchových vod platí skoro v celém regionu

Marta Dušková