Rodiče předškoláků, kteří při zápisu svých dětí do prvních tříd požádají o odklad, zaplatí rok navíc ve školce ze své peněženky.

Podle novely zákona, která platí od začátku letošního roku, mají totiž děti nárok už jen na dvanáct měsíců bezplatné školní docházky. Dalších deset měsíců od září do června pak vyjde na několik tisíc korun, a to podle sazeb jednotlivých mateřských škol. Ve většině školek na Mělnicku rodiče za rok prodlouženou předškolní docházku zaplatí nejvýš pět tisíc korun. Dosud měli předškoláci školku zadarmo, a to 
i když si ji o rok prodloužili.

Omezení bezplatné předškolní docházky na jeden rok by mohlo některé rodiče odradit od zbytečných odkladů. Není jich sice mnoho, ale ve školkách se s nimi setkávají.

Potvrdila to ředitelka mělnické mateřské školy Zvoneček Ivana Hořejší. „U některých dětí je odklad nutný, ale jsou i rodiče, kteří si starosti se školou raději o rok odloží, aniž by jejich dítě mělo jakýkoli problém," konstatovala ředitelka a dodala, že je k tomu vede zřejmě pohodlnost.

Po letech ve školce, která rodičům v podstatě zajistí kompletní servis, většinu 
z nich čeká nejen starost o jejich odpolední vyžití, ale se svými ratolestmi se budou muset také učit.

Zbytečné odklady teď možná zmizí a děti do prvních tříd nastoupí v šesti letech. Jsou ale případy, kdy se děti bez odkladu neobejdou.

„S jednou sociálně slabší rodinou jsme tuto záležitost nedávno řešili. Ale sami uznali, že jejich potomek je důležitější než peníze. Chápu ale, že to je mnohdy, zejména v méně majetných rodinách, závažné rozhodnutí," poznamenala Hořejší.

Ve Zvonečku loni požádali o odklad rodiče dvou dětí. Letos jich podle ředitelky může být pět až šest. „Ve čtyřech případech děti nejsou na první třídu opravdu vyzrálé," doplnila.

Z kralupských mateřských škol Generála Klapálka a Mikovická, kam chodí celkem tři stovky dětí, požádali loni o odložení školní docházky rodiče asi deseti dětí. Bezdůvodné odklady tam ale podle ředitelky školek Jitky Jírové nejsou příliš využívány. „Z deseti případů to může být tak jeden," poznamenala.
Otázku odkladu řeší také rodiče Aničky Horáčkové, která šesté narozeniny oslaví v červenci.

„Mám strach, že Anička mezi větší a starší spolužáky ve škole nezapadne. U zápisu měla navíc problémy s číslicemi," řekl tatínek Aničky Karel a uvedl, že podle učitelek by do školy jeho dcerka klidně jít mohla. „Od odkladu nás odrazovali s tím, že pokud o něj požádáme, bude pak mezi dětmi zase stará," připomněl Karel Horáček. Kvůli tomu se s dcerkou chystá do pedagogicko – psychologické poradny.

Odborníky v mělnické poradně v minulém roce kvůli vyšetření školní zralosti navštívilo 255 dětí. O odklad nakonec nepožádalo pouze čtyřiadvacet z nich.
Samotné potvrzení z pedagogicko – psychologické poradny ale podle ředitelky Mateřské a základní školy v Řepíně Olgy Svobodové nestačí, rodiče musejí mít i potvrzení od pediatra.

V menší řepínské školce si pobyt o rok prodloužili nejvíce tři předškoláci. „Loni jsme měli jeden odklad a letos to asi bude stejné. K zápisu by mělo nyní přijít třináct dětí, takže bychom v září v první třídě měli mít dvanáct žáčků," prozradila Svobodová. Podle ní nejčastějšími důvody pro odklad bývá špatná výslovnost, prostorová orientace a také celková nezralost dítěte. Rok navíc v řepínské školce přijde rodinný rozpočet na tři tisíce korun, což je jedna z nejnižších částek v regionu.