Deník o tom informoval Jiří Kaňa ze sdružení Arnika, podle jehož slov odpůrci vyrazí dvě hodiny po poledni od Teska ve Štětí. Na jízdě prezentované jako rodinná akce, která je vhodná i pro bruslaře a pejskaře, chystají zastávky v Horních Počaplech, Křivenicích, Beřkovicích a Vlíněvsi; do Mělníka by účastníci měli dorazit kolem páté odpoledne.

„Spalovnu skutečně nechceme,“ vysvětluje postoj organizátorů Hana Beranová z iniciativy Stop spalovně Mělník s argumentem, že lepší než odpad likvidovat je přecházet jeho vzniku. „Spalování je naopak brzdou třídění, kompostování – a do našeho kraje přinese pouze další znečištění,“ shrnula Beranová své výhrady.

Kolem projektu spalovny, která by měla fungovat v režimu ZEVO – zařízení pro energetické využití odpadu – je poměrně rušno v rámci aktuálního procesu EIA (posuzování vlivu na životní prostředí). Proti se nestaví jen odpůrci z řad občanských iniciativ, kteří při nedávné návštěvě vlády předávali svou petici i premiérovi v demisi Andreji Babišovi. Záporně se vyslovily také okolní obce, jejichž představitelé se obývají především naprostého kolapsu dopravy v regionu. Vedení kraje je záměru firmy ČEZ nakloněno, avšak trvá na vyřešení dopravní situace: souhlas podmiňuje vybudováním obchvatů za miliardy.

Koupání, ilustrační foto.
Za měsíc chtějí hygienici vyrazit na kontroly koupacích vod