Štědrovečerní večeře i hodování o dvou následujících svátcích už je sice za námi, se smažením ovšem konec ještě není. A co pak s olejem? Většina hospodyněk ho z nádobí vypláchne rovnou do dřezu nebo ho vylije do záchodové mísy.

Právě to je ale podle mluvčí Středočeských vodáren Lenky Kozlové velká chyba. Lidé totiž riskují, že si ztuhlým tukem ucpou kanalizační přípojku. A co hůř, mohou dostat až statisícové pokuty. Závěr roku, kdy se stále peče, smaží a v domácnostech se hromadí spousty zbytků, je pro to přitom ideální.

„Je snadné a pohodlné po smažení olej vylít do kanalizace. Bohužel si nikdo neuvědomuje, že tuk v kanalizačním potrubí ztuhne. Tím dochází k jeho usazování a následnému zanášení potrubí kanalizační přípojky a kanalizace. Což má za následek omezenou průtočnost v kanalizačním potrubí,“ vysvětlil technolog pitných a odpadních vod Středočeských vodáren Tomáš Hloušek a dodal, že to však není jediný problém. K dalšímu totiž dochází v čistírnách odpadních vod, kde mastnota způsobuje technické problémy v jednotlivých etapách čištění.

Náklady spojené s čištěním kanalizační přípojky a kanalizace se podle vodohospodářů pohybují v průměru mezi třemi až pěti tisíci korunami podle náročnosti jednotlivých případů a hradí je vlastník kanalizační přípojky. Hospodyně by proto raději měly všechen tuk z domácností slévat do nádob a odnášet do sběrných dvorů, kde by na to měli být připravení.

„Kanalizace je primárně uzpůsobena na odvod odpadní vody, což tuky a ostatní poživatiny rozhodně nejsou,“ připomněla Lenka Kozlová, podle níž kanalizace nepočítá ani se zbytky jídel z domovních drtičů odpadu, které se v moderních kuchyních rozmáhají. Tento problém se dotýká především oblastí s velkou koncentrací obyvatel, zejména sídlišť.