Na sociálních sítích se na toto téma nedávno rozpoutala vášnivá diskuze. Někteří tvrdili, že v Mělníku zapalování ohňů není možné za žádných okolností a nikde, jinak lidé riskují postih za nedodržení obecně závazné vyhlášky k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku.

Další Mělničané zase poukazovali na skutečnost, že například podél Labe nebo u pískovny Baraba je možné najít pozůstatky táboráků, tudíž se tam ohýnky nejspíš pravidelně zapalují. Nikdo si však nebyl jistý, jestli je to správně a v souladu s městskou vyhláškou.

Ilustrační foto
Strážníky čeká stěhování do vily k řece

Všichni ti, kteří si někdy zapálili oheň na veřejném prostranství, aby si opekli buřty, mohou zůstat v klidu. Podle starosty města Ctirada Mikeše totiž žádná vyhláška, která by stanovovala, kde je nebo není možné udělat táborák a jaké podmínky je potřeba dodržet, neexistuje. „V těchto případech je třeba řídit se obecnými pravidly," připomněl mělnický starosta.

Lidé tak mohou ohně rozdělávat na jakémkoli pozemku ve městě, musí však mít souhlas jeho vlastníka. Zároveň musí dodržet vzdálenost padesát metrů od nejbližšího lesa a navíc tuto skutečnost i oznámit městským strážníkům a hasičům.

V případě, že si chce někdo zapálit ohýnek na pozemku, který patří městu, musí pro souhlas zkontaktovat oddělení služeb, správy a údržby komunikací mělnického městského úřadu. „Konkrétně Hanu Rychtaříkovou, se kterou se dohodne, jestli na daném místě je možné oheň zapálit a za jakých okolností," vysvětlil Ctirad Mikeš.

Ilustrační foto.
Vraky, které si neodvezete, nechají radnice odtáhnout

Velitel mělnických hasičů Zbyněk Štajnc pak doplnil, že zapalování ohňů na veřejných prostranstvích není ze zákona o požární ochraně úplně vyloučeno. „Když například shrabete listí mezi paneláky a spálíte ho, z hlediska zákona to možné je. Většinou to ale naráží na obecní vyhlášky, které podobné pálení kvůli kouři a a obtěžování okolí zakazují," upozornil hasič.

Zároveň připomněl, že rozdělávat ohně není možné v lese a jejich bezprostřední blízkosti, nejsou-li k tomu určena konkrétní tábořiště s vyhrazeným místem s ohništěm. „Možná by se město mohlo nad touto situací zamyslet a zbudovat pár podobných ohnišť v místních parcích," navrhl Zbyněk Štajnc.

Nový most v Mělníku.
Nebezpečnou křižovatku nahradí kruhový objezd