VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Páchnoucí nádrže na řepném placu prověří stavební úřad

Mělník – Mělnickou balírnu cukru v bývalém cukrovaru 
v Pražské ulici, jejíž zásobníky na lihovarnické výpalky na bývalém řepném placu obtěžují lidi v okolí už měsíc nepříjemným zápachem, čeká 
v příštím týdnu šetření stavebního úřadu.

19.3.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

„Domníváme se, že nádrže jsou určeny ke skladování melasy, ne lihovarnických výpalků," prohlásil starosta s tím, že potvrdí-li se podezření, bude město prosazovat, aby páchnoucí obsah zmizel.

S tím ale společnosti Tereos TTD Cukr Česká Republika, jíž mělnický závod patří, nepočítá. „Jde o zásobníky na melasu, tedy sirob, a lihovarnické výpalky. Jsme přesvědčeni, že je používáme v souladu s kolaudačním rozhodnutím. Jinak bychom tam lihovarnické výpalky neskladovali," řekl včera Deníku ředitel Balicího centra v Mělníku Přemysl Fiala.

Čtyřiadvacet hodin denně

Týmy údržbářů cukrovaru i externí firmy podle Přemysla Fialy pracují čtyřiadvacet hodin denně na řešení, které má zabránit únikům pachů z obou zásobníků. Znamená to silnější filtrační techniku a dokonalejší těsnění na střechách. Práce by měly být hotové zítra.

„Už jsme nervózní," přiznal mělnický starosta, „firma nám několikrát slíbila, že zápach zmizí, ale stále se vrací." Obsah zásobníků nesmí podle Ctirada Mikeše obtěžovat občany zápachem. „Jak říká občanský zákoník, nemá to přesáhnout míru přípustnou. A to prosazujeme, žádný kompromis není možný," doplnil starosta.

Skladování lihovarnických výpalků podle mluvčího společnosti Tereos TTD Cukr Česká Republika Jakuba Hradiského provází nepředpokládaný biologický proces, zapříčiněný změnou technologie v lihovaru Dobrovice.

Dosavadní opatření nestačila

„Od chvíle, kdy se objevil zápach, jsme okamžitě začali s opatřeními, u nichž jsme věřili, že budou účinná. Ukázalo se ale, že nestačily," poznamenal Jakub Hradiský, podle kterého navážení lihovarnických výpalků do zásobníků na bývalém řepném place skončilo před deseti dny. A další už tam přibývat nebudou.

Před několika dny byly rovněž odebrány vzorky lihovarnických výpalků, experti v laboratořích hledají cestu, jak je neutralizovat, aby nezapáchaly.
Lihovarnické výpalky vznikají jako vedlejší produkt při výrobě lihu z cukrové řepy. Jsou zdravotně nezávadným přírodním hnojivem, které používají zemědělci na pole po sklizni, většinou v době od července do září.

Do obou mělnických zásobníků se vejde patnáct tisíc tun tekutých lihovarnických výpalků. Nacházejí se na bývalém řepném place, který patřil ještě před pár lety společnosti Tereos TTD. Ta část pozemku prodala městu, aby tam mohl vést právě stavěný mělnický průtah.

Zásobníky byly postaveny na začátku devadesátých let minulého století. Lihovarnické výpalky se tam skladují posledních deset let. 

Příčinou je nová technologie

Zápach se ale objevil až v zimě letošního roku. V době, kdy dobrovický lihovar změnil technologii.

„Nový závod v Dobrovici byl loni ve zkušebním provozu, naplno vyrábí od letošního roku. Zatím se tam dolaďují procesy, mezi jejichž projevy patří i jiné složení lihovarnických výpalků, způsobující zahnívání a následný zápach," vysvětlil mluvčí společnosti Tereos TTD Cukr Česká Republika s tím, že vedle opatření přímo v mělnických skladovacích zásobnících se řeší zároveň i technologie dobrovické výroby lihu.

Balicí centrum Mělník patří společnosti Tereos TTD Cukr Česká Republika. Z cukrovarů v Dobrovici a Českém Meziříčí tam přichází už hotový bílý cukr. V řepné kampani, která trvá asi čtyři měsíce v roce, se v Mělníku balí cukr dovezený cisternami. Ve zbývajících osmi měsících se čerpá ze sil, velkých zásobníků přímo na pozemku balírny v Pražské ulici. Z Mělníka pak krupice, krystal i moučka, většinou v drobných spotřebitelských baleních, putují na trh, celkem až devadesát tisíc tun ročně. Přímo v balírně je zaměstnáno sedmdesát lidí. Na její provoz navazují ještě četné externí firmy. Na bývalém řepném place pár desítek metrů od balírny se nacházejí dva zásobníky na melasu, tedy sirob, 
a lihovarnické výpalky.

Autor: Petra Špitálská

19.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
110

Přepočet středočeských hlasů povede ke změně volebních pravidel

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Nová naučná stezka přivítá první turisty

Cestu do Prahy zablokoval převrácený kamion

Střední Čechy – Vážné komplikace na příjezdu do hlavního města po dálnici D10 ve směru od Mladé Boleslavi přinesla v dopravní špičce úterního rána dopravní nehoda na sjezdu na Pražský okruh.

Vyloučení? Neřešíme. Byšice i v deseti otočily zápas

Byšice – Rozhodně nezklamali! Fotbalisté Byšic končí první polovinu sezony I. B třídy na šestém místě, z třinácti odehraných zápasů tým hned osmkrát slavil vítězství. Naposledy si mužstvo kolem kapitána Pavla Kadlece poradilo s nováčkem z Vojkovic i přesto, že tři čtvrtiny utkání dohrávalo v oslabení.

Doprava má v krajském rozpočtu pohltit skoro šestinu peněz

Střední Čechy – Získat více peněz než letos – a také více utratit. Takové jsou finanční plány středočeských radních pro příští rok. Ti v pondělí posuzovali návrh rozpočtu, který rada za zasedání 5. prosince předloží krajským zastupitelům – s tím, že přidat by se mělo především na zlepšení dopravní obslužnosti a na podporu činnosti krajských příspěvkových organizací (zejména kulturních institucí a zařízení poskytujících sociální služby).

OBRAZEM: Předvánoční jarmark oživil náměstí

Mělník - Mělnický jarmark, který v sobotu 18. listopadu i přes chladné počasí přilákal na náměstí Míru desítky návštěvníků, se ke spokojenosti organizátorů vydařil. Spokojeni byli i samotní účastníci trhu pod širým nebem. Kdo chtěl, mohl si vybrat ze široké nabídky napříč různorodého sortimentu. Lákadlem pro děti i dospělé byly nejenom vyhlášené delikatesy, ale také dobrá zábava. Nejmenší si mohli kupříkladu vyzkoušet střelbu kuší nebo si zpříjemnit chvíle na čerstvém vzduchu jízdou na dobovém kolotoči. A co by to bylo za správný jarmark, když by chyběla ve stáncích perníková srdce, drobné dárky a také něco pro zahřátí…

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT