„Obec Stránka chce na vlastní náklady likvidovat černou skládku v Tajné, která je na soukromém pozemku. Odpad tam házel spoustu let jen jeho majitel, který tam má jako jediný přístup," tvrdí čtenář, který se na redakci Deníku obrátil pod jménem Sergej Rynitris.

Přestože jde nepochybně 
o falešnou identitu, Deník si ověřil, že jsou problémy se skládkou skutečné, a začal se případu věnovat.

Stránecká radnice, pod níž osada Tajná spadá, ve svém rozpočtu opravdu počítá s padesáti tisíci korun na odstranění černé skládky. Podle starosty vesnice Štefana Dvorščíka jde ale o letitou skládku, kam odpad před desítkami let vozilo mnoho místních lidí. „Je to nějakých padesát až šedesát let stará skládka. Lidé tam házeli odpad v době, kdy ještě pomalu nevěděli, co je to popelnice nebo kontejner," řekl s nadsázkou starosta a dodal, že už léta na hromadách starého odpadu nic nového nepřibylo.

Radnice totiž zajišťuje pravidelný svoz komunálního odpadu ze všech částí vesnice, kde nescházejí ani kontejnery na separovaný odpad. Obyvatelé Stránky, Tajné i Ostrého se mohou navíc dvakrát do roka zbavit nebezpečného a objemného odpadu při pravidelných svozech.

Vedení obce se snaží na likvidaci letité skládky získat dotaci. Částka rezervovaná 
v rozpočtu je na stránecký podíl na nákladech, víc peněz by obec ze své kasy ani uvolnit nemohla. „Zatím se nám bohužel žádnou dotaci získat nepodařilo. V minulém roce jsme jednu žádost vypracovali, ale nakonec jsme ji nepodali, protože podmínkou dotace bylo, že nemůže jít o černou skládku starší dvaceti let," poznamenal Dvorščík.

 Podle starosty by vytěžení odpadu a jeho uložení na skládku mohlo stát až několik set tisíc korun. Obec si totiž na posouzení skládky na Tajné pozvala před časem odpadovou firmu. „Je otázkou, o jaké množství odpadu po vybagrování nakonec půjde. Počítáme, že by mohlo jít o zhruba 250 až 300 tisíc korun," konstatoval starosta a připomněl, že jde o různý odpad, mezi kterým je například rozbité sklo nebo dokonce staré spotřebiče.

Stránečtí jsou zřejmě pořádní, protože obec žádné větší problémy s černými skládkami nemá. „Občas se sice nějaký nepořádek někde vyskytne, ale naštěstí jen v malé míře, takže to uklidíme a je to vyřešené" poznamenal Dvorščík. Také jeho před časem údajný Sergej Rynitris kontaktoval, opět pouze elektronickou cestou.

„Komunikoval jsem s ním emailem. Nabídl jsem mu, že se s ním setkám a na místo s ním klidně i zajdu. On se ovšem na rok odmlčel a až teď znovu začal vytvářet nějaké vlny," řekl starosta a dodal, že se o stěžovateli snažil zjistit více informací na internetu. Také se domnívá se, že jde o člověka skrytého za smyšleným jménem. Utvrzuje ho v tom i fakt, že se s ním nechce osobně sejít.

O připomínkách Sergeje Rynitrise Štefan Dvorščík informoval zastupitele obce na středečním zasedání. „Stížnost posílal snad i na policii a odbor životního prostředí," doplnil starosta.