Cena piva jde nahoru posledních pět let. Vláda ve svém konsolidačním balíčku přesunula od Nového roku točené pivo z desetiprocentní sazby DPH do základní sazby 21 procent. A je to znát. Hlavně u piva z Plzeňského prazdroje, které se v žebříčku cen drží na první příčce.

„Začínali jsme na 36 korunách za točenou plzeň. Ještě jsme se tomu tehdy smáli, že jednou bude stát přes 40 korun. Teď jsme na 54 korunách. Hranici neustále posouváme, obzvlášť v posledních letech," uvedl provozovatel kralupské restaurace Petr Kubita.

Na Františku je zatím cena plzně stejná jako loni. „Nechceme zdražovat teď, zkusíme cenu podržet až do dubna. Pak budeme muset zvýšit zhruba na 58 korun za půllitr plzně. Naopak necháme stejnou cenu u Krušovic, 35 korun, aby přišli i ti, co pijí něco jiného než plzeň," vysvětlil Kubita.

V hostinci Dobrý Kanec v Mělníku je plzeňské pivo už za 64 korun, není to ale konečná cena. „Situace je taková, že zdražovat musíme - bez ohledu na DPH. Bohužel náklady pořád stoupají. Nechtěli jsme jen zvedat cenu z kraje roku, ale chvíli počkat," řekl spolumajitel podniku Martin Medek, který zároveň provozuje i restauraci a minipivovar Němý Medvěd, kde se také ceny za pivo od loňského roku nezměnily.

O čtyři koruny za půllitr více

Zdražovalo se i v restauraci Šalanda v Kralupech nad Vltavou, kde stoupla cena půllitru piva až o čtyři koruny. „Ceny šly nahoru u všech druhů. Například Krušovice ležák stál dříve 45 korun a nyní je za 49 korun. Vůbec ale nepociťujeme úbytek zákazníků. Přijdou buď jen na pivo, nebo i na večeři," potvrdila Deníku zaměstnankyně restaurace.

Majitelé a provozovatelé podniků zatím nedokážou odhadnout, jak zdražení zahýbe s návštěvností. „Doufáme, že klienty neztratíme, byť se určitě najdou lidé, kteří budou navýšení cen řešit," poznamenal Medek z Dobrého Kance, který předpokládá, že milovníky tankové plzně pár korun navíc neodradí.

Kubita z restaurace Na Františku se ale obává, že věčné zdražování znamená konec štamgastů v Čechách. „Už to není, co bývalo. Lidé už nejdou na deset piv nebo pětkrát týdně, ale nejvýš dvakrát. Raději koupí pivo v akci domů. Mají tam dispozici všechny sportovní programy, takže ani na fotbal nebo hokej, jak tomu bylo dříve, už nepřijdou," řekl Kubita. Oproti Dobrému Kanci, kde není možné sledovat televizi, v kralupském podniku, známém jako Franťák, sledují hosté společně sportovní utkání.

„Kultura piva upadá. Dříve jsme se scházeli častěji, teď jdu na pivo dvakrát v týdnu. Určitě se ale víc omezovat nehodlám," řekl pravidelný host kralupské pivnice Václav T.

Kubita předpokládá, že pokud se situace nezlepší, zůstane ve městě pár hospod, které budou poloprázdné a ožijí jen o víkendech.