Nechybělo ani tradiční chřestové pivo, které dodal minipivovar Němý medvěd z nedalekého Mělníka. Návštěvníci si mohli pochutnat například na holandské omáčce, jež neodmyslitelně ke chřestu patří, ale v nabídce byla i vaječná omeleta s chřestem. Pokud někdo přišel na klobásu či langoše, jak bývá v nabídce na jiných festivalech, nedočkal se.

Ceny jídla a pití nastavili pořadatelé takzvaně lidově, jejich cílem není, ani do budoucna nebude, pojmout akci komerčně. Zábavu zde našly i děti, pro které pořadatelé připravili různé atrakce, jako je skákací hrad, míčové hry nebo malování na obličej. Na konci se mohli diváci těšit na oblíbenou každoroční soutěž s názvem Chřestožrout.

Dojde na rozšíření?

Podle Jiřího Šafáře, jednoho z majitelů firmy Český chřest, je na čase příští 10. ročník rozšířit a zaměřit se nejen na chřest. „Mé přání je udělat festival dvoudenní, problém je s parkováním, bohužel Hostín navíc nemá náměstí a tak přemýšlíme i nad prostorem v jiném městě,“ řekl zakladatel firmy.

Tato oblíbená zelenina se v Čechách pěstuje od nepaměti, výrazně ji však narušila totalita. „Chřest byl považován za buržoazní pochutinu, a tím pádem neměl v jídelníčku socialistického člověka místo,“ dodal Šafář.

Pole o velikosti 220 hektarů krom pár kmenových zaměstnanců v sezoně zaměstná až 400 lidí, ta začíná od 20. dubna a končí většinou 20. června.