Posledních pár dní mají před sebou podnikatelé, prodávající alkohol, na podání žádostí o koncese. Bez nich totiž nebudou smět po 17. dubnu ostřejší lihoviny prodávat.

Koncesi přitom musejí mít nejen hostinští, ale i podnikatelé prodávající alkohol v zavřených lahvích.

V mělnickém správním obvodu je živnostníků, kteří se neobejdou bez koncese, skoro sedm set. A dosud ji nemají skoro dvě třetiny z nich.
Ze 692 jich má zatím koncesi pouhých 245. Potvrdila to vedoucí mělnického živnostenského odboru Lenka Škulavíková.

Všichni ostatní, kteří nezískají koncesi včas, budou pak moci ve svých podnicích nalévat hostům nebo prodávat zákazníkům jen alkohol s obsahem do patnácti procent. Vrátí se tak téměř do časů částečné prohibice na podzim před dvěma lety, vyhlášené po vlně otrav metylalkoholem.

O koncesi na Výrobu 
a úpravu kvasného lihu, konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů
(s výjimkou piva, ovocných vín, ostatních vín a medoviny a ovocných destilátů získaných pěstitelským pálením) 
a prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin přitom mohli žádat už od podzimu minulého roku, kdy začala platit novela živnostenského zákona. Vycházela z vládního plánu nulové tolerance 
k černému trhu s lihovinami 
s cílem získat větší přehled 
o prodejcích lihu a lihovin 
i chránit spotřebitele před závadným alkoholem.

Žádosti o koncese podávají podnikatelé na živnostenských úřadech. Do lhůty stanovené zákonem za to neplatí žádné poplatky, po 17. dubnu už je to bude stát pět set korun.

Ve hře je ale mnohem více. Prodej bez koncese bude totiž postihován jako neoprávněné podnikání.

Liknaví živnostníci, kteří by alkohol prodávali bez koncese, riskují, že dostanou pokutu až milion korun. Kontrolám se bude věnovat celní správa.
Povinnost mít koncesi na prodej alkoholu mají všichni živnostníci, kteří se podílejí na distribuci a prodeji lihovin spotřebitelům.

Podle Lenky Škulavíkové z mělnického živnostenského úřadu jde především o podnikatele, kteří prodávají alkohol na základě oprávnění pro volnou živnost Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 a 3 živnostenského zákona nebo pro řemeslnou živnost Hostinská činnost.

Mezi menšinu podnikatelů, kteří už koncesi dávno mají, patří i Alena Bechyňová z mělnické restaurace U Císaře. „Z nabídky pouze slabšího alkoholu by byli hosté otrávení, stejně jako před časem při částečné prohibici," poznamenala Alena Bechyňová 
a doplnila, že by se to samozřejmě výrazně odrazilo i na tržbách podniku.