Dvě jednotky hasičů mířily v pondělí odpoledne k bývalému hotelu Adriana 
v Kralupech nad Vltavou, který je už několik let opuštěný. Po sedmnácté hodině se totiž 
z pokoje ve třetím patře začal šířit štiplavý dým.


Podle kralupského profesionálního hasiče Tomáše Motyčky požár pokoje způsobili 
s největší pravděpodobností bezdomovci, kteří tam před časem našli útočiště. „V budově už naštěstí po našem příjezdu nikdo nebyl, sami se evakuovali," připomněl hasič.
Vedle kralupské profesionální jednotky na místo dorazili i tamní dobrovolní hasiči, kteří se vzápětí vrátili.

V zakouřeném prostoru, kde hořely různé odpadky 
a bezdomovci nahromaděné věci, museli hasiči použít dýchací přístroje. Plameny zlikvidovali za pomoci vysokotlakého proudu.

Výjezdy hasičů nebo policistů k vyrabovanému hotelu nejsou ničím neobvyklým. Potvrdila to ředitelka kralupských strážníků Eva Kostlivá, podle níž hlídky k hotelu Adriana vyjíždějí preventivně každý den. „Už několikrát 
v budově hořelo a docházelo tam také ke krádežím kovů," uvedla Eva Kostlivá a dodala, že povinností vlastníka, jímž je soukromá společnost, je zajistit areál proti vstupu. To však za více než tři roky nikdo neučinil.

„Strážníci mohou dovnitř vstupovat, pokud je ohrožen život a zdraví osob nebo hrozí, že dojde ke škodě na majetku. Pokud máme například nahlášeno, že z objektu vycházejí rány, strážníci tam vstoupí a ve většině případů tam najdou lidi bez domova," připomněla ředitelka městské policie.

Město se několik let snažilo s majitelem objektu jednat o jeho zabezpečení. Bez úspěchu. Po poslední schůzce, která se u bývalého hotelu konala minulý týden, by ovšem mělo dojít k obratu v jednání. „Hotel mění majitele, který čeká na zápis v katastru nemovitostí. Slíbil, že potom areál oplotí," konstatoval místostarosta Kralup nad Vltavou Libor Lesák. Podle jeho informací nový majitel plánuje prázdný objekt přebudovat na bytový dům pro seniory.

Ve městě by tak mělo být o jednu problémovou lokalitu, kde se stahují bezdomovci i feťáci, méně. „Naproti hotelu je učiliště, což také nepůsobí dobrým dojmem. Pro žáky, kteří procházejí kolem, to není rozhodně dobrý příklad," dodal Libor Lesák.