Podle Kamila Haince ze Spolku pro instalaci sochy Josefa Švejka v Kralupech začala cesta dobrého vojáka po světě před čtyřmi lety v Užhorodu, nejmenším oblastním městě na západě Ukrajiny.

„Tamní sochař Michailo Kolodko instaloval na ochranném ocelovém zábradlí u řeky Uh první bronzovou sošku Švejka s českým knedlíkem v ruce," vysvětlil Kamil Hainc, „tahle kovová trubka, na níž dobrý voják obkročmo sedí, pochází z období války, byla prostřelena projektilem, patrně ze samopalu."

Další bronzoví Švejkové s knedlíkem v ruce se od té doby jako poslové míru z Ukrajiny rozmisťují na různých místech v Evropě. „My, kralupští příznivci Haškova románu o dobrém vojáku Josefu Švejkovi, se chceme k mírové misi veřejně přihlásit," doplnil Kamil Hainc s tím, že soška bude slavnostně instalována ve čtvrtek v devatenáct hodin u vstupu do restaurace U Kohouta v Žižkově ulici, kde se členové spolku scházejí.

Švejk s knedlíkem se bude nacházet pod pamětní tabulkou, která tam byla umístěna jako symbolická vzpomínka na fiktivní sté výročí návštěvy Josefa Švejka v Kralupech v roce 1911. „Soška je darem od přátel z Užhorodu, jako projev bratrství a sounáležitosti," připomněl Kamil Hainc.

Švejka s knedlíkem už mají v Česku v Lipnici nad Sázavou, další se nachází v polské Přemyšli. Malá soška bude umístěna už v sobotu rovněž v Olomouci. Další města mají následovat, patří k nim například Jihlava, Budapešť, Oslo nebo Oděsa. A v největší z šesti českých vesnic v rumunské župě Banátu.

Po malém Švejkovi dostanou Kralupy i velkou sochu dobrého vojáka, sedícího na lavičce u Palackého náměstí s výhledem na Vaňkovu drogerii.

Podle místopředsedy Spolku pro instalaci sochy Josefa Švejka v Kralupech budou náklady 575 tisíc korun uhrazeny z veřejné sbírky. Výrobu sochy už schválili radní města.

(Jiří Herain)