Svatováclavskou vinici, jíž měla nechat vysázet už kněžna Ludmila, si totiž vezmou na starost kutnohorští vinaři. Polomrtvé keře révy vinné by měly podle vinaře Lukáše Rudolfského ze společnosti Vinné sklepy Kutná Hora nahradit nové sazenice odrůdy Rulandské modré. „Nevíme sice, jaká odrůda se na vinici historicky pěstovala, ale právě Rulandské modré je jednou z nejstarších, u nás pěstovaných odrůd," vysvětlil vinař, který se domnívá, že jde o ideální odrůdu na Svatováclavskou vinici.

Revitalizace vinice by měla navíc poskytnout práci místním lidem. „Chtěli bychom, aby se o vinici starali lidé ze Dřís," poznamenal Lukáš Rudolfský.

Vedení Středočeského kraje, které už v dubnu oznámilo, že má zájem prastarou vinici zachránit, bude s vinaři při její obnově spolupracovat.


Potvrdil to náměstek hejtmana pro životní prostředí Marek Semerád.

„Vinici by měli vinaři revitalizovat za své peníze, potom se s nimi dohodneme na marketingové spolupráci," prohlásil Semerád a dodal, že by oživení vinice mělo stát do dvou milionů korun.

Kraj plánuje po vzoru jižní Moravy vytvořit speciální vinařský fond. V současné době krajští zastupitelé vyhodnocují, jestli bude součástí Fondu životního prostředí a zemědělství nebo bude fungovat samostatně. Jasno by mělo být do konce letošního září.
Starou Svatováclavskou vinici podle pověsti založila kněžna Ludmila. Původně se vinice táhla po stráni nad dnešními Nedomicemi až ke Všetatům.