V pět u muchomůrky!“ Tak si už osmdesát let domlouvají mladí Mšeňáci rande v lesním parku v Debři. Jejich cílem je právě muchomůrka červená – pět metrů vysoký altán s lavičkou. Scházejí se pod ním od třicátých let minulého století.

Bílá noha a červený klobouk s bílými puntíky ale v červenci roku 2010 z Debře zmizely. Naštěstí ne navěky. Houbu na ztrouchnivělé noze totiž srazila k zemi vichřice, a tak musela putovat do truhlárny.

V polovině září se symbol zamilovaných do lesa vrátil. A jako nový.

Policisté poměřili své síly v testu odolnosti.
PŘED 10 LETY: Policisté závodili s časem v soutěskách skal

„Je moc hezká, už jsme se nemohli dočkat, až bude zase zpátky. Bez ní by Mšeno nebylo Mšenem, desítky let k němu prostě patří. Pro naší rodinu je srdeční záležitostí, častým cílem našich procházek,“ řekla Hana Živná, která se přišla na náročnou instalaci třítunové muchomůrky podívat.

Rekonstrukce stála podle starosty města Martina Macha zhruba sto dvacet tisíc korun.

„Je to zdařilé. Myslím, že plechová krytina je určitě dobrou volbou, zrovna tak pevná dubová noha,“ řekl Mach a doplnil, že se v průběhu letní rekonstrukce místní lidé o osudy muchomůrky zajímali.

Na houbě se vyřádil červotoč

Truhláři museli část dřeva vyměnit. Pod krytinou z lepenky totiž řádil červotoč a dřevo napadaly houby.

„Snažili jsme se původní konstrukci co nejvíce zachovat, ale i tak bylo nutné nahradit zhruba třicet procent výdřevy klobouku,“ vysvětlil Milan Urban z firmy, která na záchraně letitého lesního altánku přes léto pracovala.

Pod muchomůrkou v Debři se budou Mšeňáci scházet určitě nejméně dalších osmdesát let.

„Nechci přehánět, ale myslím, že pokud nedojde k nějaké kalamitě, tak vydrží sto až sto padesát let,“ potvrdil Urban.

Klobouk s průměrem čtyři metry nyní chrání falcovaný titanzinkový plech. Pod ním je ještě impregnace, kterou je ošetřena také dubová noha.

Zamilovaní horolezci si řekli své ano na pískovcové skále.
PŘED 10 LETY: Zamilovaní horolezci si řekli své ano na skále

Jiří Říha