Svatováclavské slavnosti se uskutečnily na Budči. I přes nepřízeň počasí sem dorazily desítky rodin s dětmi, aby si připomněly nejen samotného patrona Země české, ale také oslavily řemesla, umění a podzim jako takový.

Slavnosti tradičně pořádají Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně (SVMK), Sdružení rodičů a přátel školy při ZŠ a MŠ Pod Budčí v Zákolanech, přímo tato obec, Římskokatolická farnost Roztoky u Prahy a Mlýn Kováry a jsou podle ředitele SVMK Zdeňka Kuchyňky alternativou k letité svatováclavské pouti, která je určena především věřícím. „Začali jsme s nimi v době, kdy Budeč slavila 1100 let výročí a chtěli jsme jimi toto historicky významné místo přiblížit i širší veřejnosti, tedy rodinám s dětmi. Zároveň jsme využili příležitosti, že nedlouho předtím bylo 28. září ustanoveno státním svátkem. Chtěli jsme lidem nabídnout možnost příjemného strávení volného času, když ještě bývá pěkné počasí. Letos to ale bohužel příliš nevyšlo,“ řekl Kuchyňka.

Instalace opravené muchomůrky.
PŘED 10 LETY: Muchomůrka jako symbol prvních lásek se vrátila do Debře

Malí návštěvníci s doprovodem si tuto totiž mohli nejen prohlédnout samotnou rotundu, ale také zhlédnout několik divadelních představení, řemeslníky při práci, zahrát si hry nebo otestovat svoji zručnost.

Hlavní bod programu přišel na řadu po poledni, kdy na Budeč dorazil představitel svatého Václava v doprovodu svaté Ludmily a družiny. Malí návštěvníci jimi byli povýšeni do šlechtického stavu.


Zuzana Vlková