Málokteré vinobraní v Čechách má tak dlouhou tradici jako mělnické. První místní slavnosti vína pořádali už v roce 1911 mělničtí Sokolové a Klub velocipedistů. Na dlouhou historii naváže i letošní vinobraní, které se odehraje v centru města od 14. do 16. září. Bude to už osmdesátý ročník, který se ve městě pořádá a ještě ke všemu se bude vztahovat ke sto letům výročí samostatného českého státu.

Loni bylo prodáno přes 20 tisíc lístků do placené zóny a ještě další tisíce lidí setrvávaly jen v místě, kde jsou pouťové atrakce a vstupné se tam neplatí. „Už teď je v předprodeji prodáno přes tisícovku vstupenek, ale počítáme, že se ještě příští týden číslo výrazně navýší,“ předeslal druhý místostarosta Mělníka Petr Volf.

V centru dění na vinobraní bude samozřejmě víno a burčák. Nabízet je zde budou přibližně tři desítky vinařů, přičemž zhruba třetina je místních.

Návštěvníky rovněž čeká mnohem větší průvod alegorických vozů než v loňském roce. „Nebude chybět například Masaryk nebo Rastislav Štěfánik,“ předeslal Volf a dodal, že role prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka se opět ujme místostarosta Milan Schweigstill.

Návštěvníci se ale mohou těšit i na provozní novinky, které jim usnadní i zpříjemní pobyt na akci. Jednou z nich budou vratné kelímky.

Unikátní projekt si klade za cíl zajistit méně odpadu po konání všech kulturních akcí v centru města. Vymyslelo ho vedení mělnické radnice s poukázáním na to, že právě jednorázové kelímky jsou bezesporu největším objemem odpadu po různých akcích. „Za vratný kelímek zaplatí návštěvník padesátikorunu.

Přijde ke stánku s použitým kelímkem a na místo něj dostane kelímek čistý s objednaným pitím,“ popsal místostarosta postup Volf s tím, že lidé si navíc mohou kelímky po skončení vinobraní ponechat. Plastové kelímky budou totiž potištěny logem akce a bude na nich najdou i výčet největších událostí ve městě. Stánkaři je rovněž nebudou vymývat na místě sami. Jen ty špinavé posbírají a město zajistí jejich odvoz a vyčištění.

O zavedení této vychytávky na vinobraní rozhodlo vedení radnice po tom, co tento systém úspěšně vyzkoušelo už při pivních slavnostech v květnu letošního roku. Po akci bylo o třetinu méně odpadu než na předchozích velkých akcích. Podle Petra Volfa chce dát radnice do budoucna všem pořadatelům akcí v centru města podmínku používání vratných kelímku. „Pokud se ten systém osvědčí i na vinobraní, tak by to bylo od příštího roku podmínkou pro konání akcí minimálně na náměstí,“ potvrdil Volf.

Návštěvníci, kteří na akci přijdou za ochutnávkou vín, se rovněž letos nebudou muset ani obávat toho, jak se dostanou ze slavnosti domů. Z Mělníka totiž směrem do Prahy vyjíždí letos nově poslední vlak v 1:18, tedy po skončení programu každého dne. „A není to zvláštní spoj, je to regulérní vlak, který jezdí z Mělníka v rámci běžného jízdního řádu,“ poznamenal první místostarosta Mělníka Milan Schweigstill.

Největší taháky programu Mělnického vinobraní
Pátek 14. září
- Mig 21 od 20:30 na hlavní scéně
- Wohnout od 22:15 na hlavní scéně
- Výuka zámeckého tance pro malé princezny a prince od 16:00 na Královské pohádkové scéně

Sobota 15. září
- Historický průvod alegorických vozů od 16:00 průvod městem
- Lucie Bílá od 19:15 na hlavní scéně
- Xindl X od 21:10 na hlavní scéně
- Krausberry od 18:30 na country scéně

Neděle 16. září
- Slza od 14:00 na hlavní scéně
- Trestání nepoctivých řemeslníku od 15:30 na hlavní scéně
- Monogram od 11:30 na country scéně

Regionální muzeum Mělník se nezaleklo suchého počasí a uspořádalo tradiční výstavu hub
Obrazem: Výstava hub s programem pro školy