Potvrdil to zástupce ředitele Ředitelství vodních cest ČR Jan Bukovský s tím, že v souvislosti s rozhodnutím krajského úřadu byly naplněny všechny předpoklady pro pokračování projektové přípravy přístaviště v souladu s dohodou o spolupráci s městem Neratovice.

Čtěte také: Podoba náměstí Karla IV. je stále nejasná

„Nyní budou zahájeny podrobné projekční práce a shromažďování vyjádření dotčených orgánů ke stavebnímu řízení. To očekáváme na podzim letošního roku," připomněl a dodal, že nenastanou-li další komplikace, stavba přístaviště by měla být zahájena v příštím roce. „V sezoně 2019 bychom pak přístaviště měli zprovoznit," potvrdil.

Podle původních propočtů přitom měla výstavba začít už v loňském roce, zdržely ji však protesty některých obyvatel Lobkovic. Lokalita přitom byla vybrána jako nejvhodnější na základě dvou studií a po konzultaci s Ředitelstvím vodních cest ČR, Povodím Labe a Státní stavební správou.

Neratovické přístaviště vzniká po vzoru Baťova kanálu na Moravě v rámci Memoranda o spolupráci při budování veřejných přístavišť na Labi z roku 2012. Jeho smyslem je spolupráce mezi středočeskými městy a regiony i podnikateli a veřejností. Partnerství má vést k rozvoji cestovního ruchu, vodní turistiky a podpoře podnikání.

Náklady na výstavbu přístaviště, konkrétně vodních staveb, ponese Ředitelství vodních cest. Město pak vybuduje a zaplatí zázemí na břehu a následnou péči o tyto objekty. Součástí lobkovického přístaviště s kotvištěm budou přípojky na vodu a elektřinu, veřejné toalety i relaxační zóna s lavičkami a piknikovým altánem.

Čtěte také: Židovský hřbitov hlídají bezpečnostní kamery i v noci